V.A.Tērauda ar Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētājiem pārrunā iesaisti konferencē par Eiropas nākotni

(17.05.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pirmdien, 17.maijā, attālināti tikās ar Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētājiem, uzsverot konferences par Eiropas nākotni nozīmību.

“Rudenī paredzētas aktīvas tematiskās diskusijas par Eiropas nākotni par tādām tēmām kā veselība, klimata pārmaiņas un vide, spēcīgāka ekonomika, sociālais taisnīgums un nodarbinātība. Ikviens Eiropas Savienības iedzīvotājs tiek aicināts izteikt savu viedokli digitālajā platformā par to, kādu Eiropu vēlas redzēt, izvirzot idejas desmit iezīmētajos tematiskajos blokos. Aicinām arī Latvijas iedzīvotājus aktīvi iesaistīties,” uzsvēra V.A.Tērauda.

Kā akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, nacionālajiem parlamentiem dalībai konferencē par Eiropas nākotni būs jāizvirza četri pārstāvji. Arī pārējo Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši strādā pie pārstāvju izvirzīšanas dalībai konferencē, kā arī aktivitātēm nacionālā līmenī, lai apzinātu iedzīvotāju viedokļus un tos pārstāvētu Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Ar komisiju priekšsēdētājiem šodien tikās arī konferences valdes līdzpriekšsēdētājs no Eiropas Parlamenta puses Gijs Verhofštats (Guy Verhofstadt), uzvsverot, ka pirmā sēde, kas iezīmēs tematisko diskusiju virzienus un galvenos principus darbam līdz nākamā gada pavasarim, plānota jau 19.jūnijā Strasbūrā. Tajā līdz ar ES institūciju pārstāvjiem piedalīsies arī nacionālo parlamentu un pilsoniskās sabiedrības izvirzītie pārstāvji.

Konference par Eiropas nākotni ir pilsoņu virzīta debašu un diskusiju sērija, lai ļautu ikvienam visā Eiropā dalīties ar savām idejām un palīdzēt veidot mūsu kopīgo nākotni.

Tāpat Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši šodien sprieda par digitālo platformu nozīmi ES drošības jautājumu veicināšanā un izaicinājumiem pandēmijas laikā, kā arī par 30.maijā – 1.jūnijā gaidāmo ES dalībvalstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmes (COSAC) programmu.

Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisijas tradicionāli divas reizes gadā rīko komisiju priekšsēdētāju sanāksmes, kuru laikā tiek apspriesti aktuālie ES jautājumi. Tikšanās šādā formātā palīdz stiprināt sadarbības saites, kas noder viedokļu tuvināšanai un kompromisu meklēšanai, veidojot valsts nacionālajām interesēm atbilstošu politiku.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde