Ojārs Ēriks Kalniņš par situāciju Krimā: Ukrainai svarīgs spēcīgs starptautisks atbalsts

(28.04.2021.)

Velkot paralēles starp Baltijas valstu vēsturi un situāciju Ukrainā šobrīd, jāuzsver, ka tieši ārvalstu okupācijas neatzīšanas politikai bija liela nozīme Latvijas neatkarības atzīšanā. Ukrainai svarīgs spēcīgs starptautisks atbalsts, sacīja NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas vadītājs, Ukrainas–NATO parlamentārās padomes līdzpriekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš NATO PA neformālās atbalsta grupas Krimas platformai izveidošanas sanāksmē.

O.Ē.Kalniņš informēja grupas dalībniekus par Saeimas Ārlietu komisijas pieņemto paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, nosodot Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes būtisku paplašināšanu pie Ukrainas–Krievijas robežas un okupētajā Krimas pussalā. O.Ē.Kalniņš akcentēja paziņojumā izteikto aicinājumu Saeimas delegācijām starptautiskajās organizācijās aktīvi atbalstīt Krimas platformas atbalsta grupu izveidošanu tajās, atzīmējot, ka NATO PA ir pirmā starp tām.

Sanāksmē klātesošie uzsvēra nepieciešamību saskaņot starptautiskās sabiedrības rīcību, lai novērstu okupācijas un Krimas aneksijas mēģinājumu negatīvās sekas, kā arī nodrošinātu Ukrainas teritoriālās integritātes atjaunošanu tās starptautiski atzītās robežās.

Plānots, ka grupas ietvaros trīs NATO PA locekļi – O.Ē.Kalniņš, Vācijas Bundestāga deputāts Karls Lamers (Karl A. Lamers) un ASV kongresmenis Riks Larsens (Rick Larsen) -, kā arī trīs viņu kolēģi no Ukrainas Augstākās Radas - priekšsēdētāja pirmais vietnieks Ruslans Stefančuks (Ruslan Stefanchuk), NATO PA delegācijas vadītājs Jehors Čerņevs (Yehor Cherniev) un vadītāja vietniece Solomija Bobrovska (Solomiia Bobrovska) - vadīs grupas darbu, lai uzturētu starptautisko uzmanību Krievijas nelikumīgajai Krimas okupācijai un tās daudzpusīgajai negatīvajai ietekmei reģionā.

Ukraina izveidoja Krimas platformu 2020.gada beigās, lai stiprinātu starptautisko reakciju uz notiekošo Krievijas okupāciju un panāktu pilnīgu Krimas mierīgu atgriešanos Ukrainas kontrolē.

NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno Ziemeļatlantijas līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. NATO PA ir kā tilts starp NATO un tās dalībvalstu likumdevējiem, kas palīdz uzturēt parlamentu un sabiedrības atbalstu alianses politikai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem