Ārlietu komisija paziņojumā nosoda Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu pie Ukrainas robežām

(21.04.2021.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 21.aprīlī, pieņēma paziņojumu par Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, nosodot Krievijas bruņoto spēku klātbūtnes būtisku paplašināšanu pie Ukrainas–Krievijas robežas, kā arī okupētajā Krimas pussalā un pašpasludināto Luhanskas un Doņeckas “tautas republiku” bruņoto formējumu pastiprinātās militārās aktivitātes, kas nopietni apdraud visa reģiona drošību.

“Stingri nosodām Krievijas turpināto agresiju Ukrainā un tās teritorijas — Krimas — militāro okupāciju, kas ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums. Aicinām pasaules demokrātisko valstu kopienu stingri iestāties par starptautisko tiesību, normu un demokrātisko vērtību ievērošanu starptautiskajā telpā un atbalstīt Ukrainas valdības un nevalstiskā sektora izveidoto Starptautisko Krimas platformu ar mērķi panākt Krimas deokupāciju,” atsaucoties uz paziņojumu, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Deputāti paziņojumā arī nosoda Krievijas plānoto Melnās jūras akvatorija daļas slēgšanu Kerčas šauruma virzienā, tā ierobežojot Ukrainas kā piekrastes valsts tiesības piekļūt Melnajai jūrai no tās ostas pilsētām – Mariupoles un Berdjanskas Azovas jūrā. Tāpat deputāti par nepieņemamu uzskata Krievijas atteikšanos ievērot starptautisko tiesību normas un principus, ignorējot visus starptautiskās sabiedrības aicinājumus atsākt šo tiesību ievērošanu.

Paziņojumā Ārlietu komisija atkārtoti aicina Krieviju novērst plašāku bruņota konflikta eskalāciju, kas rada draudus Eiropas un visu Eiropas valstu drošībai.

Komsijas deputāti dokumentā atkārtoti apstiprina Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, konsekventi neatzīstot Krievijas Federācijas īstenoto Krimas un Sevastopoles prettiesisko aneksiju.

Paziņojumā pausts atbalsts Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā un gatavība atbalstīt Ukrainu tās uzsāktajā reformu procesā.

Tāpat deputāti aicina Saeimas delegācijas starptautiskajās organizācijās aktīvi atbalstīt Starptautiskās Krimas platformas atbalsta grupu izveidošanu.

Paziņojums

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde