Aicina radošā konkursā izstrādāt Saeimas nama nākotnes redzējumu

(08.03.2024.)

Ir izsludināts metu konkurss par Saeimas nama atjaunošanu, aicinot nozares profesionāļus izstrādāt arhitektonisko vīziju par nama nākotnes izskatu un funkcionalitāti, lai paplašinātu parlamenta pieejamību sabiedrībai un saglabātu un izceltu vēsturiskās vērtības nākamajām paaudzēm.

Konkurss ir atklāts, un tajā var piedalīties fiziskas un juridiskas personas, kā arī šādu personu apvienības. Konkursu organizē valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību.    

Metu konkurss ir pirmais solis ceļā uz pārmaiņām, kas tuvākajos gados sagaida Latvijas parlamenta centrālo ēku – namu, kurā strādājusi Satversmes sapulce un visi 14 parlamenta sasaukumi, sākot ar pirmo Saeimu. Te atjaunota arī mūsu valsts neatkarība.

Ņemot vērā, ka Saeimas nams ir tehniski sliktā stāvoklī un tā izmantošana ir atļauta ne ilgāk kā līdz 2027.gada beigām, ir nepieciešams veikt kompleksus ēkas pārbūves un restaurācijas darbus. Saeimas nama atjaunošanas laikā daļa no parlamenta funkcijām tiks pārcelta uz citām telpām.

Lai kvalitatīvi īstenotu Saeimas nama pārbūves projektu un kultūras vērtību saglabāšanu, ir izveidota konsultatīvā padome, kurā pārstāvēti arhitektūras, mākslas, vēstures un būvniecības nozares profesionāļi. Padomes darbu vada Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Saeimas nams uz tā atjaunošanas laiku ir nodots VNĪ, kam ir nepieciešamā profesionālā pieredze šāda mēroga būvniecības projektu īstenošanā.

Saeimas ēka ir ne tikai parlamentāriešu darba vieta, bet arī nozīmīgs valsts kultūras piemineklis, kura vērtības ir rūpīgi saglabājamas un nododamas nākamajām paaudzēm. Vienlaikus atjaunotajam Saeimas namam atvērta parlamenta tradīcija būs jāpaceļ jaunā kvalitātē, nodrošinot apmeklētājiem daudzveidīgas izziņas un līdzdalības iespējas.

Pārbūves laikā būs jāuzlabo ēkas energoefektivitāte un jāievieš mūsdienīgi vides pieejamības risinājumi, ievērojot universālā dizaina principus. Vienlaikus Saeimas namā jāsabalansē klasiskās, tradicionālās vērtības ar mūsdienīgiem akcentiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem, nodrošinot aktuālajām prasībām atbilstošu darba vidi.

Nozīmīgākās ēkas tehniskās problēmas patlaban saistās ar hidroizolācijas trūkumu, konstrukciju stiprību un novecojušajām inženierkomunikācijām. Būtiskākie kapitālieguldījumi būs nepieciešami, lai ierīkotu pamatu hidroizolāciju, pastiprinātu pamatus un pārsegumus un atjaunotu inženiertīklus.

Metu konkursa piedāvājumu sagatavošanai ir atvēlēti vairāk nekā četri mēneši, un piedāvājumi jāiesniedz līdz 18.jūnijam. Tos vērtēs žūrija arhitekta, Latvijas Nacionālās bibliotēkas padomnieka arhitektūras un kultūrpolitikas jautājumos Jāņa Dripes vadībā.  Metu konkursa rezultāti provizoriski būs zināmi augusta beigās.

 

Papildu informācija metu konkursa tīmekļa vietnē: https://jekaba11.metukonkurss.lv/

Plašāka informācija par metu konkursu:
VAS „Valsts nekustamie īpašumi”
Korporatīvās komunikācijas un ilgtspējas daļa
E-pasts: komunikacija@vni.lv; tālr. 20235301

 Video par Saeimas namu: 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī