Z.Kalniņa-Lukaševica: atbalsts Ukrainai ir cīņa par tiesiskumu un taisnīgumu

(07.03.2024.)

“Nesodāmības sajūta noved pie jauniem noziegumiem. Ir jānodrošina taisnīgums un jāsauc pie atbildības visi vainīgie. Taisnīgumu var nodrošināt tikai Ukrainas uzvara,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica ceturtdien, 7.martā, asamblejas Pastāvīgās komitejas sēdē, kas šoreiz notiek Francijas Senātā, Parīzē. Komitejas debates bija veltītas diviem gadiem kopš Krievijas agresijas kara Ukrainā sākuma. 

Deputāti diskusijā pauda atbalstu Ukrainai un gatavību nenogurstoši to atbalstīt, kā arī panākt Krievijas un visu atbildīgo saukšanu pie atbildības.

“Patlaban desmitiem tūkstošu Krievijas un Baltkrievijas nolaupīto ukraiņu bērnu katru dienu cieš gan garīgi, gan fiziski,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, vienlaikus uzsverot, ka mēs pat nezinām, kas notiek okupētajās teritorijās, taču nav pamata domāt, ka krievu marionetes un karaspēks tajās šobrīd neveic tādas pašas zvērības kā Bučā.

Vairāki no šiem Krievijas īstenotajiem noziegumiem izdarīti jau pirms desmit gadiem, bet vainīgie joprojām nav saukti pie atbildības, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, izceļot starptautiska tribunāla izveides nepieciešamību, kā arī nepieciešamību konfiscēt iesaldētos Krievijas līdzekļus, lai tos novirzītu Ukrainai.

Z.Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka “šī cīņa nav vienīgi par atbalstu Ukrainai, kas aizstāv savu brīvību. Šī ir cīņa par tiesiskumu un taisnīgumu. Mums ir jāaizstāv vērtības, alianses un struktūras, kas izveidotas, lai novērstu 20.gadsimta konfliktu, kuri aizsākās Eiropā, atkārtošanos”.

Z.Kalniņa-Lukaševica līdz 7.martam Parīzē, Francijā, piedalās Asamblejas Politisko lietu komitejas, Monitoringa komitejas, Biroja un Pastāvīgās komitejas darbā. Eiropas Padomē ir 46 dalībvalstis un sešas novērotājvalstis. Asamblejā valstis pārstāv nacionālo parlamentu deputāti.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī