Vita Anda Tērauda: jaunais rīcības plāns ir ceļa karte demokrātijas stiprināšanai Eiropā

(12.02.2021.)

Demokrātija ir jāsargā, tāpēc jaunais demokrātijas rīcības plāns ir ceļa karte, kā Eiropa to stiprinās - ar atbalstu medijiem, jaunu regulējumu sociālām platformām un spēcīgāku cīņu pret dezinformāciju. To piektdien, 12.februārī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pēc deputātu attālinātās tikšanās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieci vērtību un pārredzamības jautājumos Veru Jourovu (Věra Jourová).

“Sociālo platformu priekšrocības informācijas telpā ir radījušas gan iespējas, gan draudus demokrātijai. Eiropa ieviesīs jaunus noteikumus, kas definēs rīcības robežas sociālām platformām un tās lietotājiem, kā arī sadalīs atbildību regulatoru, platformu un patērētāju starpā. Ja rīcība ir pret likumu īstajā dzīvē, tai ir jābūt pret likumu arī virtuālajā telpā,” akcentēja V.A.Tērauda.

Pagājušā gada decembrī Eiropa Komisija nāca klajā ar rīcības plānu, kura mērķis ir dot iespēju pilsoņiem veidot noturīgākas demokrātijas Eiropas Savienībā (ES), aizsargāt brīvas un godīgas vēlēšanas no jauniem draudiem interneta vidē, stiprināt mediju ilgtspēju un plurālismu, kā arī apkarot dezinformāciju. Viens no V.Jourovas uzdevumiem ir koordinēt demokrātijas plāna īstenošanu, vēršot uzmanību uz ārējo iejaukšanos ES vēlēšanās un tās novēršanu.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietniece šodien deputātiem sēdē akcentēja, ka ES ir vairāk jāstrādā ar informāciju un komunikāciju, jo ap 40 procentiem iedzīvotāju netic, ka demokrātija dalībvalstīs strādā. Šādam uzskatam ir liels potenciāls nodarīt ļaunumu visai sabiedrībai, sacīja komisāre. Šī gada beigās varētu tikt pieņemti jauni nosacījumi un regulējums interneta platformām. Tās būs izmaiņas Digitālo pakalpojumu tiesību aktā, kas pirmo reizi piedāvās regulējumu interneta platformām ES līmenī, teica V. Jourova.

Tikšanās laikā V.Jourova norādīja uz nepieciešamību pastiprināt vēlēšanu drošību dalībvalstīs, pievēršot uzmanību drošai balsošanai internetā, lielo tehnoloģiju kompāniju pārmērīgai ietekmei informācijas telpas veidošanā, cīņai pret dezinformāciju, mediju un vārda brīvības stingrākai aizsardzībai, kā arī politiskās reklāmas un komunikācijas pārredzamībai.

V.Jourova norādīja, ka ES dalībvalstīs netrūkst izaicinājumu tiesiskuma nodrošināšanā, kā arī izteica apņēmību izmantot jaunos mehānismus tiesiskuma aizsardzībai, it īpaši tos, kas saista Eiropas budžeta izmaksas ar tiesiskuma ievērošanu.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde