Ilgtspējīgas attīstības komisija aicina valdību izvirzīt ambiciozākus mērķus datu pārvaldības jomā

(03.02.2021.)

Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti trešdien, 3.februārī, lēma aicināt valdību izvirzīt ambiciozākus mērķus datu pārvaldības un koplietošanas jomā, nekā tos šobrīd paredz sagatavotās Digitālās transformācijas pamatnostādnes 2021.– 2027.gadam.

“Pamatnostādņu ietvaros pilnīgu datu koplietošanu plānots nodrošināt tikai 2027.gadā,” atzīmējot, ka iecerētie seši gadi ir pārāk ilgs laiks, uzsvēra Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

“Šodienas pasaulē datu pieejamība valstīm spēj dot konkurējošas priekšrocības. Tikko redzējām, ka Izraēlas valdība nodrošināja savai valstij ievērojamu apjomu “Pfizer” vakcīnu apmaiņā pret iespēju izmantot datus par vakcinētajiem cilvēkiem, tā ļaujot uzņēmumam analizēt vakcīnas efektivitāti,” pamatojot datu pārvaldības un koplietošanas aktualitāti, sacīja V.Dombrovskis.

Tāpat deputāti vēstulē aicinās valdību likumprojektus, kas saistīti ar nepieciešamību izstrādāt tiesisko regulējumu datu platformas darbībai, iesniegt Saeimā ne vēlāk kā viena gada laikā, informēja V.Dombrovskis.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji sēdē klātesošos iepazīstināja ar iecerēto datu pārvaldības un pieejamības politiku, tostarp datu pārvaldības vīziju, izaicinājumiem, kā arī ieguvumiem, kurus datu koplietošanas platforma sniegs datu ņēmējiem un sniedzējiem.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde