Vita Anda Tērauda: īstenojot ekonomikas zaļināšanas projektus, nedrīkst atstāt novārtā mērķi mazināt nevienlīdzību

(22.01.2021.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti piektdien, 22.janvārī, tika iepazīstināti ar jaunu Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldītu budžeta programmu “Atjaunošanas un noturības mehānisms”, kā ietvaros Latvijai būs pieejami 1,65 miljardi eiro. No tiem 610,5 miljoni paredzēti reformām klimata pārmaiņu un ilgtspējas jomā. Deputātu interešu lokā bija jautājums, kā Latvija plāno izmantot šos līdzekļus, lai virzītos uz ambiciozo klimata mērķu izpildi, par kuriem vienojušās Eiropas Savienības dalībvalstis un kuri ir fiksēti Latvijas plānošanas dokumentos. 

Klimatu pārmaiņu un ilgtspējas jomā Latvija iecerējusi veikt ieguldījumus Rīgas metropoles areāla transporta sistēmas zaļināšanā. Tā fokuss ir pārvietošanās paradumu maiņa, veidojot konkurētspējīgu piedāvājumu privātajam transportam, veicot satiksmes plūsmu pārstrukturizāciju, alternatīvu maršrutu izveidi, pasažieru autotransporta lietotāju pārsēdināšanu uz sabiedrisko un sliežu transportu. Projekta mērķis ir mazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas Rīgā. Tieši transporta sektors ir viens no lielākajiem siltumnīcefekta gāzu emisiju avotiem Latvijā.

Diskusijas gaitā izkristalizējās vairāki citi faktori, kurus nedrīkt atstāt novārtā, plānojot klimata pārmaiņu projektus: sociālā nevienlīdzība, sabiedrības noturība krīzes apstākļos, kā arī cilvēku paradumu maiņa. Īstenojot reformas un ieviešot jaunus pasākumus klimata jomā, ir jānodrošina, ka šie pasākumi veicina nevienlīdzības mazināšanos, nevis to palielina, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Nevalstiskās organizācijas un sociālie partneri šodien deputātiem pauda bažas par līdz šim nepietiekamu iesaisti priekšlikumu izstrādē un līdzekļu plānošanas procesā kopumā. 

Visvairāk jeb 37 procenti no Eiropas atjaunošanas un noturības mehānisma finansējuma Latvija atvēlēs klimata pārmaiņu jautājumiem, šodien deputātus informēja Finanšu ministrijas pārstāvji. Kopumā mehānisma ietvaros Latvijai pieejamais finansējums būs 1,65 miljardi eiro, kas tiks atvēlēts sešām kategorijām: klimata pārmaiņas un ilgtspēja, digitālā transformācija, nevienlīdzības mazināšana, veselība, ekonomikas transformācija un produktivitātes reforma un likuma varas stiprināšana.


Saeimas Preses dienests 

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde