Arvils Ašeradens: zemais atalgojums un standartu samazināšana novedusi pie kritiskas robežas bērnudārzu darbībā

(13.01.2021.)

“Esam nonākuši līdz kritiskai robežai pirmsskolas izglītības iestāžu darbībā. Zemais atalgojums un standartu samazināšana speciālistiem, kas strādā bērnudārzos, novedusi pie bīstamas situācijas, ko skaidri izgaismojusi arī medijos izskanējusī informācija par izturēšanos pret bērniem atsevišķās pirmsskolas izglītības iestādēs,” trešdien, 13.janvārī, sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

“Emocionāla un pat fiziska vardarbība diemžēl pastāv arī bērnudārzos. Tā ir nopietna problēma, uz ko nedrīkstam pievērt acis. Atbalsts ģimenēm un demogrāfijas veicināšana tiek izcelta kā būtiska prioritāte, taču kā to var realizēt, ja nesakārtojam pirmsskolas izglītības sistēmu? Tas ir jāmaina,” sacīja A.Ašeradens, uzsverot, ka komisija rūpīgi sekos līdzi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbam, strādājot pie jautājuma par pedagogu darba samaksu un kvalitātes standartu, kā arī sagaida jaunu pieeju un izmaiņas pirmsskolas izglītības iestāžu attīstības politikā.

IZM pārstāvji deputātus sēdē informēja, ka ministrijas paspārnē izveidotas divas darba grupas, kas strādā ar šiem jautājumiem.

Kā norādīja uz sēdi uzaicinātie eksperti, līdz ar adekvāta atalgojuma nodrošināšanu nepieciešams arī samazināt bērnu skaitu, ar ko bērnudārzā jāstrādā vienam pedagogam. Ar tik lielu bērnu skaitu – nereti pat vairāk nekā 20 bērniem vienā grupiņā – nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu izglītību.

Tāpat eksperti norādīja, ka auklītēm būtu nepieciešamas vismaz minimālas zināšanas par bērnu attīstību un pedagoģiskā darba likumsakarībām, jo šobrīd pirmsskolas pedagoga palīgiem netiek prasīta nekāda līmeņa pedagoģiskā izglītība.

Komisijas darba kārtībā plānots atgriezties pie jautājuma par situāciju bērnudārzos, un komisija aicinājusi IZM sagatavot un pavasarī prezentēt nepieciešamās izmaiņas pirmsskolas izglītības iestāžu attīstības politikā, informēja A.Ašeradens.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt