I.Mūrniece: janvāra barikādes bija pierādījums mūsu tautas iekšējam spēkam

(13.01.2021.)

Barikāžu laiku pirms 30 gadiem raksturo trīs svarīgas lietas - mūsu tautas gudrība, varonība un tālredzība -, bet vienlaikus tā bija cīņa. Tolaik mēs izvēlējāmies gudrākos ieročus savas brīvības atgūšanai: tiesiskumu un parlamentārismu. Janvāra barikādes bija pierādījums mūsu tautas apņēmībai nevardarbīgi pretoties bruņotiem ienaidniekiem. Tas bija dziļš iekšējais spēks, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 13.janvārī, attālināti piedaloties konferencē “X stunda. Barikādēm 30”. 

Saeimas priekšsēdētāja pateicās ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš pirms 30 gadiem cēlās, gāja un saprata, kas jādara sniegotajā janvāra rītā, ikvienam, kurš uzturēja barikāžu ugunskuru. Tāpat I.Mūrniece izteica īpašu atzinību barikāžu laika žurnālistiem, kuri ik dienas vēstīja barikāžu stāstu, lai to uzzinātu ikviens Latvijā un visā pasaulē. “Es noliecu galvu un pieminu ikvienu, kura dzīvība izdzisa 1991.janvārī, aizstāvot mūsu brīvību cīņā par Latviju,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

I.Mūrniece pauda pārliecību, ka signāls par X stundas iestāšanos arī šodien būtu dzīvs, saprotams un atbalsotos tautā. “Šodien mēs zinām, ka tolaik nekas nebija nejauši. It kā daudz kas norisinājās spontāni, negaidīti, necerēti un neplānoti. Patiesībā mums bija savs plāns X stundai, bija cilvēki, kas pie tā bija rūpīgi strādājuši. No otras puses – trauksmes zvans, kas ieskanējās, pamodināja ko dziļāku, kas cilvēkos jau bija snaudis gadu desmitiem un daudz senāk, un tas pat nebija jāplāno,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Parlaments, kuru toreiz tauta nosargāja, joprojām turpina sekot tiem ideāliem, kas tika aizstāvēti 1990.gada 4.maijā, janvāra barikādēs un 1991.gada 21.augustā, pieņemot konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" un pasludinot pilnīgu Latvijas neatkarību, uzsvēra I.Mūrniece. Ikviens nozīmīgs solis, svarīgs likums, starptautisks līgums vai parlamenta rezolūcija ir pieņemti neatkarīgas Latvijas Republikas interesēs. Par labu mūsu ģeopolitiskajai izvēlei būt Eiropas Savienībā un NATO, būt Rietumu kultūras telpā, par labu mūsu Latvijas valstij, tautai un tām mūsu vērtībām, kas noteiktas Satversmē, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā