Saeima pilnveido Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu

(18.12.2020.)

Saeima piektdien, 18.decembrī, otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Tostarp ar izmaiņām noteikts, ka likuma regulējums ārkārtējās situācijas laikā piemērojams tiktāl, ciktāl to neierobežo Ministru kabineta rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Likums nosaka, ka publisku un sabiedrībai nozīmīgu pakalpojumu pieejamības ierobežošana ir pieļaujama tikai tādā mērā, cik tas nepieciešams sabiedrības veselības un drošības nodrošināšanai, kā arī pakalpojumu sniegšanā un saņemšanā iesaistīto personu veselībai un drošībai. 

Likums Ministru kabinetam paredz pilnvarojumu noteikt publisko personu un privātpersonu sniegto pakalpojumu ierobežojumus vai aizliegumu. Tomēr, lemjot par attiecīgajiem ierobežojumiem, valdībai būs īpaši jāizvērtē to samērīgums un nepieciešamība, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju konkrētajā teritorijā vai nozarē, kā arī to ietekmi uz tiesiskās vienlīdzības principa ievērošanu. Tāpat jāizvērtē nepieciešamība paredzēt atbalsta pasākumus tām personu grupām, kuru tiesības un likumiskās intereses tiks ierobežotas. 

Ministru kabinetam būs jāinformē Saeima par tādu paredzēto ierobežojumu noteikšanu, kuri skar personu tiesības un likumiskās intereses vai kuri var ietekmēt valsts ekonomiku. Savukārt Saeimas noteiktā komisija varēs ierosināt pārskatīt paredzētos ierobežojumus, ja, tās ieskatā, sabiedrības drošības riskus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību būtu iespējams efektīvi novērst ar personu tiesības un likumiskās intereses mazāk ierobežojošiem, kā arī ekonomiku mazāk ietekmējošiem pasākumiem, noteic likums. 

Ar likuma grozījumiem veikti precizējumi arī nosacījumos tiesu sistēmas, valsts un pašvaldību iestāžu darbībai un pakalpojumu saņemšanai. Tāpat arī kriminālsodu izpildes īpašajos nosacījumos, īpašajos nosacījumos izglītības, sporta un tūrisma jomā, kā arī sociālo un veselības pakalpojumu un sociālās palīdzības nodrošināšanas nosacījumos. 

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Ceturtdien, 18.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
15:30  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt