Reinis Znotiņš: jaunais akciju opciju regulējums dos vilkmi jauno uzņēmumu attīstībai

(18.12.2020.)

“Jaunais akciju opciju regulējums palīdzēs mainīt to, kā skatāmies uz uzņēmējdarbību, un kļūs par vilkmi jauno uzņēmumu attīstībai. Mēs mērķējam uz labāko regulējumu reģionā, kas palīdz jaunu, starptautiski konkurētspējīgu uzņēmumu attīstībai. Izmantojot šo regulējumu, uzņēmumi spēs piesaistīt augsti kvalificētus speciālistus ilgtermiņā. Vienlaikus regulējums palīdzēs izdalīt kapitālu plašākai iedzīvotāju daļai, kas tādējādi varēs uzlabot savu dzīves līmeni, esot daļa un saņemot daļu no šāda uzņēmuma panākumiem,” akcentē Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Informācijas tehnoloģiju un inovatīvas uzņēmējdarbības apakškomisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

Šādas izmaiņas paredz Saeimas pieņemtie Komerclikuma grozījumi. Tie noteic, ka sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) darbinieki varēs savā īpašumā iegūt uzņēmuma daļas.

Līdzšinējais regulējums paredzēja iespēju piešķirt akciju pirkuma tiesības tikai darbiniekiem akciju sabiedrībās, tomēr attiecībā uz SIA, jaunuzņēmumiem vai citiem strauji augošiem uzņēmumiem, kas darbojas, piemēram, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, un to izvēlētā komercdarbības forma ir SIA, tas nebija paredzēts.

“Šī ir veiksmīgi realizēta iniciatīva tieši jaunuzņēmumu vides uzlabošanai Latvijā. Iepriekšējais regulējums šīs nozares atbalstam bija ļoti smagnējs un liedza atbalstam kvalificēties daudziem uzņēmumiem. Pēc šo grozījumu veikšanas mēs sagaidām jaunuzņēmumu izaugsmes vilni Latvijā,” akcentē R.Znotiņš.

Akciju opcijas sniedz iespēju darbiniekiem iegūt uzņēmuma kapitāldaļas par nomināla cenu vai bez maksas pēc noteiktā laika perioda neatkarīgi no uzņēmuma kapitāla daļu tā brīža patiesās vērtības. Akciju opciju piešķiršana ir bonusu izmaksāšanas sistēma, kas ļauj uzņēmumiem piesaistīt sev svarīgus darbiniekus uz vairākiem gadiem, skaidro apakškomisijas vadītājs.

R.Znotiņš uzskata, ka opcijas veicinās jaunuzņēmumu uzplaukšanu un sniegs labumu Latvijas ekonomikai. Jaunais regulējums palīdzēs Latvijai straujāk atgūties no Covid-19 izraisītās krīzes un ļaus noturēt augsti kvalificētus speciālistus Latvijā.

“Jaunais regulējums ir solis pretim vienlīdzības veicināšanai uzņēmējdarbībā. Akciju opciju būtība ir iespēja īpašniekiem dalīties ar uzņēmuma kapitāla daļām ar plašāku vadības komandu, ko Latvijā līdz šim reti kurš ir darījis,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde