Sociālo lietu komisija turpina diskusiju par ārpuslaulības ģimeņu aizsardzības nepieciešamību

(09.12.2020.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 9.decembrī, uzklausīja nozaru ministriju, juristu, nevalstisko organizāciju un  deputātu viedokļus par nepieciešamību ieviest tiesiskās aizsardzības regulējumu tādām ģimenēm, kuras nedzīvo laulībā.

“Esam atgriezušies pie pavasarī uzsāktās diskusijas par to personu tiesisko un sociālo aizsardzību, kuras dzīvo nereģistrētās attiecībās. Šis jautājums vēl jo vairāk ir aktuāls Satversmes tiesas sprieduma gaismā, kas likumdevējam dod skaidru uzdevumu novērst pastāvošo nevienlīdzību,” norāda Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride. 

Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka patlaban ir vērojama liela viedokļu polarizācija gan politiķu vidū, gan sabiedrībā, taču kopsaucējs šajā jautājumā būs jārod: “Vēlos uzvērt vienu lietu – šis ir cilvēktiesību jautājums, tas ir jautājums par cieņpilnu attieksmi pret ikvienu personu. Satversme neļauj mums dalīt cilvēkus pareizajos un nepareizajos, mums kā sabiedrībai ir jāmācās izskaust padomju laika mantojumu – neiecietību pret citādo.”   

Komisija jau pavasarī vērās pie izpildvaras iestādēm, lūdzot sniegt detalizētu izvērtējumu par to, ar kādiem ierobežojumiem sastopas personas, kuras dzīvo nereģistrētās attiecībās. Esam ieguvuši plašu informācijas klāstu par nevienlīdzību, kas attiecas uz sociālo aizsardzību, veselības aprūpes, bērnu tiesību, nodokļu, mantojama tiesību un citām jomām. Interesanti, ka atsevišķos gadījumos faktiskā kopdzīvē dzīvojošie ir nosacīti “priviliģētā” stāvoklī, salīdzinot ar laulībā esošām personām, jo uz viņiem nav attiecināmas interešu konflikta novēršanas normas, norāda komisijas vadītājs.  

Sociālo un darba lietu komisija darbu pie šī jautājuma plāno turpināt jau nākamajā otrdienā, detalizēti pievēršoties Satversmes spriedumam, kurā atzītas viena dzimuma pāra tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Tad arī aicināšu deputātus lemt par turpmāko komisijas rīcību šajā jautājumā, uzsver A.Skride.

Kā šodien norādīja Tieslietu ministrijas un Labklājības ministriju pārstāvji, arī valdības vadītājs ir uzdevis ministrijām izstrādāt Satversmes tiesas spriedumam atbilstošu normatīvo regulējumu.  

 

Saeimas Preses dienests

 

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde