Saeima lems par atbalstu mājsaimniecībām energoresursu izmaksu kompensēšanai

(20.09.2023.)

Saeima ceturtdien, 21.septembrī, skatīs likumu grozījumus, ar kuriem plānots sniegt atbalstu mājsaimniecībām energoresursu izmaksu kompensēšanai.

Budžeta komisija aicinājusi rītdien Saeimas sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu, kas paredz ierobežot elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma tarifu izmaksu pieaugumu mājsaimniecībām. Savukārt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija aicinājusi parlamentu skatīt Energoapgādes izmaksu atbalsta likuma projektu, ar ko iecerēts noteikt terminētus atbalsta pasākumus energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Juridiskā komisija aicinājusi sēdes darba kārtību papildināt ar likumprojektu, kas paredz pastiprināt kriminālatbildību par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lūgusi Saeimas Prezidija apstiprinātajā parlamenta sēdes darba kārtībā iekļaut lēmumu projektus par deviņu deputātu pilnvaru apstiprināšanu uz laiku.

Pirmajā lasījumā deputāti rīt lems par likumprojektu, ar ko paredzēts denonsēt jeb vienpusēji pārtraukt Latvijas un Krievijas līguma par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās darbību.

Tāpat pirmajā lasījumā Saeima rīt skatīs grozījumus likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”. Ar tiem plānots nodrošināt informācijas pieejamību par Uzņēmumu reģistrā iekļauto tiesību subjektu vai personu tiešu un netiešu sasaisti ar tiem subjektiem, pret kuriem attiecas starptautiskās, nacionālās vai NATO dalībvalstu sankcijas.

Vēl deputāti rīt konceptuāli lems par likumu grozījumiem, ar kuriem plānots likvidēt Juridiskās palīdzības administrāciju, tās funkcijas un uzdevumus nododot Tiesu administrācijai.

Saeimai būs jālemj arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā. Ar tiem plānots, ka apdraudējuma novēršanā iesaistītajiem darbiniekiem varēs noteikt lielāku virsstundu darba laiku, kas pārsniedz likumos noteikto, bet ne vairāk kā 60 stundas nedēļā. Tāpat deputātiem būs jālemj, vai izskatīšanai komisijās nodot grozījumus, ar kuriem plānots uzlabot pacientu, tai skaitā nepilngadīgo, tiesību ievērošanu un uzraudzību.

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā ir 23 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.jūlijā
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
15:30  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt