Tautsaimniecības komisija: Baltkrievijā reģistrētie auto būs jāizved no valsts vai jāpārreģistrē izmantošanai ceļu satiksmē Latvijā

(04.09.2024.)

Lai nodrošinātu Eiropas Savienības noteikto sankciju izpildi, Baltkrievijā reģistrēts transportlīdzeklis būs jāizved no valsts vai jāreģistrē Latvijā, paredz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izstrādātie grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Tos komisija trešdien, 4.septembrī, konceptuāli atbalstīja un lēma virzīt izskatīšanai Saeimas sēdē.  

Ņemot vērā situāciju Baltkrievijā un tās iesaisti Krievijas agresijā pret Ukrainu, šī gada 1.jūlijā stājās spēkā Eiropas Savienības Padomes jaunie ierobežojošie pasākumi pret Baltkrieviju. Citastarp tie liedz Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem – vieglajām pasažieru automašīnām – iebraukt Eiropas Savienībā caur Latvijas-Baltkrievijas un Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas vietām.

Likumprojekts noteic, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri šobrīd atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz 31.oktobrim. Ja transportlīdzeklis noteiktajā termiņā netiks pārreģistrēts vai izvests no valsts, paredzēta iespēja to konfiscēt.

Pēc noteiktā termiņa Baltkrievijas transportlīdzekļi Latvijā varēs iebraukt tikai Latvijas teritorijas šķērsošanai vienu reizi tranzītā, iepriekš piesakoties Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodrošinātajos e-pakalpojumos.

Tāpat pēc šī termiņa Latvijā varēs iebraukt diplomātisko un konsulāro dienestu, vēstniecību un delegāciju pārvietošanās vajadzībām, kā arī humanitāriem mērķiem paredzēti Baltkrievijā reģistrēti transportlīdzekļi.

Izņēmums paredzēts personām ar kustību traucējumiem, kuras vada sev piederošu Baltkrievijā reģistrētu speciāli aprīkotu transportlīdzekli, ja tās vēlēsies ieceļot nolūkā apmeklēt Latvijā dzīvojošus vecākus, bērnus vai laulāto. Šādā gadījumā attiecīgā persona varēs lūgt Finanšu izlūkošanas dienestam atļauju iebraukt Latvijas teritorijā.

Tāpat Finanšu izlūkošanas dienests varēs izsniegt attiecīgu atļauju arī gadījumos, kad pieteikumu iebraukt Latvijā lūgs izskatīt ārlietu ministrs īpašos ar nacionālo drošību saistītos jautājumos. Atļauju iebraukt un uzturēties Latvijas teritorijā varēs izsniegt uz laiku līdz trīs mēnešiem.

Iecerēts, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. Līdzīgs regulējums šobrīd ieviests attiecībā uz Krievijā reģistrētām automašīnām.

Komisija lūgs Saeimu likumprojektu iekļaut rītdienas, 5.septembra, Saeimas sēdes darba kārtībā, skatīt to 1.lasījumā un noteikt tam steidzamību, informēja komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 4.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde