Plāno vienkāršot lēmumu pieņemšanu par autostāvvietu izveidi personām ar invaliditāti

(18.06.2020.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz vienkāršot lēmuma pieņemšanas kārtību dzīvojamo māju īpašniekiem, lai varētu izveidot autostāvvietu pie dzīvojamās mājas personām ar invaliditāti. 

Ar grozījumiem paredzēts, ka lēmumu par stāvvietas izveidi personām ar invaliditāti varēs pieņemt, ja par to nobalso dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Patlaban šādu lēmumu pieņemšanai nepieciešams, lai “par” nobalso trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem, taču nepieciešamo balsu savākšana ir apgrūtināta vai pat neiespējama, norādījuši grozījumi autori. 

Šāds risinājums varētu tikt piemērots jautājumiem, kas skar dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci, bet ne jautājumus, kas attiektos uz šo lēmumu izpildi, tostarp par valsts vai pašvaldības finansiālo atbalstu autostāvvietu personām ar invaliditāti izveidei, iepriekš par grozījumu virzību atbildīgās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā deputātus informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji. 

Atvieglota lēmumu pieņemšanas kārtība ļautu iedzīvotājiem vienoties par kopīpašumā ietilpstošā mājai piesaistītā zemesgabala izmantošanu konkrētiem mērķiem, tostarp arī izveidot stāvvietu pie mājas elektromobiļiem, ja vienlaikus tiek izveidots elektrotransportlīdzekļu uzlādes punkts, teikts grozījumu anotācijā. 

Anotācijā tāpat uzsvērts, ka, atvieglojot lēmuma pieņemšanu par specializētas stāvvietas izveidi, varētu tikt aizskartas to iedzīvotāju intereses, uz kuriem neattieksies ar lēmumu noteiktās priekšrocības. Taču, ievērojot personu ar invaliditāti, kas uzskatāmas par mazaizsargātu iedzīvotāju grupu, tiesības, kā arī valsts noteiktās prioritātes un pasākumus vides pieejamības nodrošināšanai personām ar invaliditāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanas un elektromobilitātes veicināšanā, izplūdes gāzu mazināšanā un gaisa kvalitātes uzlabošanā, šādu lēmumu pieņemšanas procesa atvieglošana ir visas sabiedrības interesēs. 

Likuma grozījumi Saeimai jāskata vēl divos lasījumos, un plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem