Saeima noteic pasākumus drošai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norisei vīrusa Covid-19 izplatības laikā

(18.06.2020.)

Saeima ceturtdien, 18.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Rīgas domes atlaišanas likumā, kas paredz vairākus pasākumus, lai 29.augustā plānotās Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanas varētu noritēt atbilstoši ierobežojumiem, kas noteikti koronavīrusa izplatības laikā. 

Grozījumi nepieciešami, lai varētu ievēlēt jaunu pilntiesīgu Rīgas domi, vienlaikus ievērojot visus valstī noteiktos piesardzības pasākumus jaunu saslimšanas gadījumu ar Covid-19 riska novēršanai, teikts likumprojekta anotācijā. 

Vēlētājs, kurš vēlas mainīt balsošanas iecirkni, to varēs pieteikt pa pastu, nevis doties klātienē uz vēlēšanu iecirkni. Tas ļaus iecirkni mainīt arī tiem vēlētājiem, kuriem noteikta karantīna vai pašizolācija un kuriem nav atbilstošu prasmju vai iespēju izmantot e-pakalpojumus.   

Ar grozījumiem pagarināts vēlēšanu iecirkņu darba laiks iepriekšējā balsošanā. Tas noteikts, lai vīrusa Covid-19 izplatības apstākļos būtu iespējams izvairīties no drūzmēšanās vēlēšanu iecirkņos. Plānots, ka iecirkņi iepriekšējā balsošanā būs atvērti trešdien no pulksten 16.00 līdz 21.00, ceturtdien no pulksten 9.00 līdz 16.00, bet piektdien – no pulksten 12.00 līdz 20.00. Nobalsot iepriekš plānots aicināt arī seniorus, vēlētājus ar hroniskām slimībām, pauž grozījumu autori. 

Lai nobalsot varētu tie vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties iecirknī, paredzēts, ka pieteikums par balsošanu vēlētāja atrašanās vietā nebūs jānogādā iecirknī, bet gan vēlētājs, viņa ģimenes loceklis vai uzticības persona to varēs iesniegt elektroniski vai pa pastu. 

Nepieciešamības gadījumā balsošanu vēlētāja atrašanās vietā varēs organizēt arī iepriekšējās balsošanas dienās. Tādējādi varēs apkalpot vairāk vēlētāju gadījumā, ja Covid-19 vīrusa draudu dēļ tiktu saņemts lielāks pieteikumu skaits balsošanai ārpus iecirkņa, nekā parasti, norādījusi Centrālā vēlēšanu komisija. 

Grozījumi arī paredz, ka gadījumos, kad kāds no vēlēšanu iecirkņa darbiniekiem būtu inficējies ar koronavīrusu un pārējiem iecirkņa locekļiem tiek noteikta pašizoilācija vai karantīna, iecirknis tiek slēgts, un visi attiecīgajā iecirknī reģistrētie vēlētāji novirzīti uz blakus esošajiem iecirkņiem. 

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās varēs balsot jebkurā Rīgas iecirknī. 

Likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde