Edmunds Cepurītis: vienotas, augstākas prasības iepakojumam ir ieguvums videi

(06.10.2023.)

“Lai arī daudzi uzņēmumi vēlētos samazināt savu produkta iepakojuma radīto piesārņojumu, šobrīd prasību un vienotu Eiropas Savienības standartu trūkums rada nenoteiktību un samazina investīcijas inovatīvā un videi draudzīgā iepakojumā un jaunos aprites ekonomikas modeļos. Sagaidām, ka vienotas, augstākas prasības iepakojumam būs ieguvums gan videi, gan inovatīviem uzņēmumiem,” piektdien, 6.oktobrī, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Komisijas sēdē deputāti apstiprināja nacionālo pozīciju regulai par iepakojumu un izlietoto iepakojumu. Regulas mērķis ir novērst iepakojuma atkritumu rašanos – samazināt to daudzumu, ierobežot nevajadzīgu pārpakošanu un veicināt atkārtoti izmantojama un atkārtoti uzpildāma iepakojuma risinājumus.

Vides un reģionālās attīstības ministrija norādīja, ka iniciatīva paredz ieviest vienotas prasības iepakojumam Eiropas Savienībā. Tas kopumā palīdzētu būtiski samazināt atkritumu daudzumu, sekmētu nepieciešamās investīcijas iepakojuma apritē un veicinātu augstas kvalitātes pārstrādi.

Tāpat ar regulu iecerēts līdz 2030.gadam panākt, ka viss Eiropas Savienības tirgū pieejamais iepakojums ir otrreizēji pārstrādājams, samazināt vajadzību pēc primārajiem dabas resursiem un izveidot labi funkcionējošu otrreizējo izejmateriālu tirgu.

Komisijas deputāti norādīja uz ražotāja un izplatītāja atbildību, izvēloties iepakojuma veidu. Deputāti pauda, ka jāņem vērā, vai visu iepakojumu šobrīd ir iespējams pārstrādāt, taču, attīstoties tehnoloģijām, ilgtermiņā iespējams virzīties uz pilnīgu pārstrādi.

Iecere veicinās uzņēmēju interesi attīstīt izlietotā iepakojuma pārstrādes rūpniecību un ieguldīt iepakojuma atkārtotas izmantošanas risinājumos, sprieda deputāti. Būtisks ieguvums ir tas, ka jaunās iepakojuma prasības attieksies arī uz ievesto preču iepakojumu, uzsvēra deputāti.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde