Cilvēktiesību komisija: jāuzlabo rīcības algoritms, atklājot vardarbības gadījumus izglītības iestādēs

(13.06.2023.)
Galerija

Mums nepieciešams uzlabot rīcības algoritmu gadījumiem, kad izglītības iestādēs ir atpazīta vardarbība, lai sistēma būtu vienota, visiem skaidra un efektīvāka nekā pašlaik, otrdien, 13.jūnijā, pēc komisijas sēdes pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ieva Brante.

Tikai redzot skaidru rīcības shēmu un to, kādi izglītības iestādes darbinieki un citas institūcijas tiek iesaistītas darbā ar jauniešiem vardarbības gadījumos, varēsim izvērtēt to, kur tieši ir ķēdes vājie posmi un kādas izmaiņas tiesiskajā regulējumā, iespējams, nepieciešamas, lai šos trūkumus novērstu, uzsvēra I.Brante.

Arī izglītības iestāžu darbiniekiem jābūt vienotai un skaidrai izpratnei par to, kā viņi var rīkoties, lai risinātu vardarbības situācijas, lai neveidotos apstākļi, kad skolu darbinieki ir spiesti skaidroties par savu bezspēcību, atzīmēja komisijas priekšsēdētāja.

Komisijas sēdē, turpinot iepazīties ar to, kā noris darbs ar bērniem un jauniešiem ar uzvedības traucējumiem, deputāti uzaicināto iestāžu pārstāvjiem pauda, ka nepieciešams domāt ne tikai par rīcības algoritmiem, kas attiektos uz darbu ar varmāku, bet arī cietušajiem.

Komisija lūgusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, atbildīgajām ministrijām un citām iesaistītajām iestādēm līdz augusta beigām sagatavot informāciju par to, kā pašlaik darbojas rīcības algoritms vardarbības gadījumos skolās.

Tāpat deputāti lūguši Rīgas domei prezentēt ierosinājumus par to, kā rīkoties situācijās, kad konstatēts, ka jaunieši publiskās vietās atrodas reibuma stāvoklī. Plānots, ka jautājumu par darbu ar bērniem, kuriem ir uzvedības traucējumi, komisija turpinās skatīt septembra sākumā, informēja I.Brante.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā