Tautsaimniecības komisijā spriež par izaicinājumiem projekta “Rail Baltica” īstenošanā

(18.04.2023.)

“Rail Baltica” projektam ir būtiska nozīme gan Baltijas reģionā, gan Eiropas Savienībā ekonomikas un drošības aspektā, it īpaši ņemot vērā esošo ģeopolitisko situāciju, otrdien, 18.aprīlī, komisijas sēdē akcentēja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.  Deputāti diskutēja par izaicinājumiem projekta īstenošanā.

Lai paātrinātu projekta ieviešanu, ir nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos, kas regulē projektēšanas un būvdarbu veikšanu. Tāpat nepieciešams pielāgot zemes atsavināšanas procesu nacionālo interešu objektam, kā arī uzlabot finansēšanas modeli, atbildot uz deputātu jautājumiem, pauda Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Uzņēmēju pārstāvji pauda bažas, ka esošais iepirkuma modelis samazina iespējas iepirkumos iesaistīties vietējiem uzņēmējiem, un aicināja to mainīt. Tāpat nozares pārstāvji uzsvēra, ka būtisks izaicinājums ir paredzama finansējuma trūkums.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka maksimāli nepieciešams veicināt Latvijas uzņēmēju iespējas iesaistīties šī projekta realizācijā, kā arī rosināja izvērtēt projekta pārvaldības modeli un tā efektivitāti.

Sēdes dalībnieki bija vienisprātis, ka nepieciešama ātra, saskaņota rīcība, kas sekmētu projekta realizāciju. Satiksmes ministrijas pārstāvji informēja, ka Ministru kabinetā ir izveidota starpnozaru tematiskā komiteja, kas gatavo “Rail Baltica” likumā nepieciešamos grozījumus. Deputāti aicināja turpināt arī diskusijas par kvalificēta darbaspēka piesaisti projekta īstenošanai.

L.Matisone norādīja, ka “Rail Baltica” projekta attīstības jautājums turpmāk regulāri būs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas darba kārtībā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde