Saeima lems par līdzšinējās veselības aprūpes finansēšanas pieejas saglabāšanu līdz 2024.gada jūlijam

(14.12.2022.)

Saeima ceturtdien, 15.decembrī, otrajā – galīgajā – lasījumā lems par grozījumiem Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Ar tiem plānots noteikt, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros līdz 2024.gada jūlijam būs pieejami tāpat kā līdz šim - neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām.

Vēl parlamentam būs jālemj, vai turpināt darbu pie vairākiem likumprojektiem, kuru izskatīšana netika pabeigta iepriekšējā Saeimā. To vidū ir grozījumi, kas paredz atteikties no dalīta veselības aprūpes finansēšanas modeļa ieviešanas un noteikt vienotu valsts apmaksāto veselības aprūpi Latvijā deklarētajiem iedzīvotājiem. Tāpat deputāti lems par to, vai turpināt darbu pie likuma grozījumiem, kas paredz ieviest regulējumu arī tabakas karsēšanas ierīcēm un tās aizstājējproduktiem.

Tāpat deputāti lems, vai turpināt darbu pie regulējuma, kas paredz valsts aizsardzības dienesta izveidi, kā arī pie grozījumiem par priekšvēlēšanu aģitāciju tikai valsts valodā.

Tāpat plānots lemt, vai Saeima turpinās strādāt pie regulējuma, kas paredz izveidot līdzsvarotu un Latvijas interesēm atbilstošu ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās sistēmu, kā arī pie likumprojektiem, kas paredz uzlabot preču un pakalpojumu piekļūstamību personām ar invaliditāti vai funkcionēšanas ierobežojumiem.

Vēl Saeima lems, vai turpināt darbu pie jauna likuma projekta, kas paredz Lielstraupes pili bez atlīdzības nodot Cēsu novada pašvaldības īpašumā, lai nodrošinātu tās kultūrvēsturiskās vērtības saglabāšanu un aizsardzību, kā arī izmantošanu sabiedrības vajadzībām.

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma par četru dienu un 32 stundu darba nedēļu turpmāko virzību.

Deputātiem rīt būs jālemj arī par jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījums, kas paredz no nākamā gada pārtraukt Čeku loteriju. Tāpat Saeima lems par grozījuma Invaliditātes likumā nodošanu izskatīšanai komisijās. Ar likumprojektu paredzēts noteikt tiesības Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijai pagarināt personai invaliditātes grupu laikā, kad ir iesniegts iesniegums atkārtotai invaliditātes ekspertīzei.

Saeimas 15.decembra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 47 jautājumi.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde