Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi rudens sesijā

(07.09.2022.)

Saeima ceturtdien, 8.septembrī, sanāks uz pirmo sēdi šī gada rudens sesijā, un plānots, ka tajā deputātus uzrunās Valsts prezidents Egils Levits.

Trešajā lasījumā rīt plānots lemt par Pašvaldību likuma projektu. Jaunais likums paredz nodrošināt demokrātisku, tiesisku, efektīvu, ilgtspējīgu, atklātu un sabiedrībai pieejamu pārvaldi katras pašvaldības teritorijā, kā arī līdzsvarot pašvaldības pakalpojumu pieejamību.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, ar kuriem paredzēta pakāpeniska pāreja uz mācībām tikai valsts valodā pirmsskolā un pamatizglītībā trīs gadu laikā.

Saeima rīt lems arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, tostarp par likumprojektu, kas paredz atzīt un nostiprināt Latvijas Pareizticīgās Baznīcas kā pilnīgi pastāvīgas un neatkarīgas (autokefālas) baznīcas statusu. Tāpat plānots lemt, vai izskatīšanai komisijās nodot jauna likuma projektu par “Rail Baltica”, ar kuru plānots sekmēt Eiropas standarta platuma publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras būvniecību un ieviešanu noteiktā termiņā.

Vēl Saeima lems, vai komisijās vērtēt  grozījumus, kas paredz apturēt termiņuzuturēšanās atļauju pagarināšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kas tās saņēmuši, pamatojoties uz veiktajām investīcijām vai iegādājoties nekustamo īpašumu Latvijā, kā arī grozījumus, ar kuriem plānots noteikt, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuriem ir tiesības uzturēties Latvijā, nav pieejami šaujamieroči un munīcija.

Rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts­ par deputāta Alda Gobzema izslēgšanu no sešām Saeimas sēdēm, kā arī lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu satiksmes ministram Tālim Linkaitam.

Sēdes darba kārtībā iekļauti 38 jautājumi. Saeimas Juridiskā komisija lūgusi parlamentu papildināt darba kārtību, iekļaujot tajā grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz izveidot izmeklētāja palīga institūtu.

Savukārt pulksten 17.00 paredzēta amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā