Ilgtspējīgas attīstības komisija aicina valdību stiprināt LIAA kapacitāti

(01.06.2022.)

Ņemot vērā izaicinājumus darba tirgū, ar kuriem tuvākajā nākotnē mums būs jāsaskaras Krievijas kara Ukrainā dēļ, būtiski ir saprast, kā varēsim palīdzēt cilvēkiem, kuri paliks bez darba.  To trešdien, 1.jūnijā, pauda Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, uzsverot, ka nozīmīga loma šajā jautājumā ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) spējai piesaistīt investīcijas jaunu darba vietu radīšanā. Komisija vienojās vērsties pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa ar aicinājumu atbalstīt pasākumus LIAA kapacitātes stiprināšanai. 

“Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ ieviestās sankcijas neapšaubāmi ietekmēs arī mūsu iedzīvotājus, īpaši jau tos, kuri dzīvo Latgales reģionā un kuriem bija darbs uzņēmumos, kas saistīti ar Krieviju vai Baltkrieviju. Tāpēc ir svarīgi, ka jau tagad Ekonomikas ministrijai un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai būtu konkrēti priekšlikumi X stundai – piedāvājums cilvēkiem un uzņēmējiem, kuriem vairs nav darba,” sacīja komisijas priekšsēdētājs. 

V.Dombrovskis sēdē akcentēja, ka LIAA darbojas, lai palīdzētu uzņēmumiem izaugt par lielām un starptautiskos tirgos atpazīstamām kompānijām, tādējādi aģentūrai būtu jāspēj atbalstīt bez darba palikušos uzņēmumus, sniedzot visu aktuālo informāciju par iespējām iekļauties jaunos tirgos un pārorientēt savu uzņēmējdarbību. 

“Ar investoriem visos iespējamajos veidos ir jārunā, ar viņiem ir jākomunicē. Ir divi ceļi, kā uzlabot investīciju piesaisti, proti, pārrunāt iespējas ar atbildīgajām instancēm vai uzrunāt tos uzņēmumus, kurus mēs vēlētos piesaistīt, un uzdot jautājumu, kas jādara, lai šie uzņēmumi būtu ieinteresēti investēt Latvijā,” sacīja V.Dombrovskis un uzsvēra, ka no LIAA tas prasītu ievērojamu darba ieguldījumu. 

Ilgtspējīgas attīstības komisija plāno vērsties pie valdības ar aicinājumu uzdot LIAA tuvākajā laikā sniegt savu izvērtējumu tam, kas jādara, lai proaktīvi uzrunātu to auditoriju, kas vēl nemeklē vietu, kur pārcelt savu ražošanu, bet drīz to varētu darīt. Tāpat komisija aicināja izvērtēt iespējas, kā maksimāli ātri nodrošināt darbavietas tiem, kas tās varētu zaudēt saistībā ar Krievijai un Baltkrievijai noteiktajām sankcijām.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 4.jūlijā