Saeima lems par uzticības izteikšanu iekšlietu ministram Kristapam Eklonam un ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei

(25.05.2022.)

Saeima ceturtdien, 26.maijā, turpinās skatīt 19.maija sēdes darba kārtību, kuru lūgts papildināt ar lēmuma projektu par uzticības izteikšanu iekšlietu ministram Kristapam Eklonam un lēmuma projektu par uzticības izteikšanu ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei.

Ministru kabinets lūdzis sēdes darba kārtībā iekļaut arī grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz par 30 dienām pagarināt iespēju no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem saņemt atbalstu ēdināšanai un izmitināšanai.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūgusi Saeimas darba kārtībā iekļaut likumprojektu par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā. Tāpat darba kārtību lūgts papildināt ar paziņojumu par Jāņa Vitenberga 13.Saeimas deputāta pilnvaru atjaunošanu.

Desmit minūtes pēc sēdes beigām plānots skatīt 26.maija sēdes darba kārtību, kurā iekļauti 29 jautājumi.

Sēdē galīgajā lasījumā plānots lemt par Civilās savienības likuma projektu. Jaunā likuma mērķis ir nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību, un tas paredz arī civilās savienības noslēgšanas un izbeigšanas kārtību.

Otrajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem iecerēts paātrināt atjaunojamo energoresursu straujāku ieviešanu elektroenerģijas ražošanā, tostarp veicināt vēja parku attīstību.

Tāpat otrajā lasījumā rīt plānots skatīt grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz izveidot izcelsmes apliecinājumu izsniegšanas, aprites un kontroles sistēmu no atjaunojamiem energoresursiem iegūtai gāzei.

Vēl otrajā lasījumā Saeima rīt plāno lemt par grozījumiem Civilprocesa likumā. Ar tiem paredzēts noteikt iespēju zemes īpašniekam apvienot vienā īpašumā uz savas zemes atrodošās būves ar nenoskaidrotu piederību.

Saeima rīt lems arī par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir likumprojekts, kas paredz atbalsta pasākumus uzņēmējiem, kurus skārušas pret Ukrainu vērstās Krievijas militārās agresijas ekonomiskās sekas. Tāpat deputāti lems, vai izskatīšanai komisijās nodot likuma projektu, ar kuru iecerēts noteikt atvieglotu kārtību vēja elektrostaciju un tām nepieciešamās infrastruktūras būvniecībai. Vēl Saeimai būs jālemj, vai vērtēšanai komisijās nodot grozījumus, kas paredz aizliegt nodarboties ar uzņēmējdarbību, kas nodrošina piekļuvi Latvijā retranslējamo audio vai audiovizuālo programmu sarakstā neiekļautām programmām.

Savukārt desmit minūtes pēc 26.maija sēdes beigām deputāti turpinās skatīt 12.maija sēdes darba kārtību. Tajā cita starpā plānots konceptuāli lemt par grozījumiem Politisko partiju likumā. Tie paredz likumā nostiprināt aizliegumu partijām savā darbībā publiski slavināt, noliegt vai attaisnot genocīdu, noziegumus pret cilvēci, mieru, kā arī kara noziegumus.

Rītdien pēc Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces ielūguma deputātus attālināti uzrunās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelensky).

Savukārt pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā