Konferencē Saeimā spriedīs par Baltijas valstu sadarbību izglītības, zinātnes un inovāciju jomā

(12.05.2022.)

Saeimā piektdien, 13.maijā, norisināsies Baltijas Asamblejas un Baltijas Ministru padomes konference “Izglītība, zinātne un inovācijas – risinājums ilgtspējīgai un labklājību veicinošai reģionālajai attīstībai Baltijas valstīs”.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns. Konferences ievadsesijā plānotas arī izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces un ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga videouzrunas.

„Izglītībai, zinātnei un inovācijām ir izšķiroša nozīme katras valsts un reģiona attīstībā. Viens no galvenajiem Baltijas valstu mērķiem jau kādu laiku ir ilgtspējīga un plaukstoša reģionālā attīstība. Šo mērķi nevar sasniegt, neuzlabojot mūsu sadarbību visās šajās jomās,” uzsver Baltijas Asamblejas prezidents J.Vucāns.

Konferences pirmajā sesijā plānots spriest par spēcīgu, uz nākotni vērstu un saskaņotu zinātnes un inovāciju politiku Baltijas valstīs un plašākā mērogā. Tostarp tiks uzklausīts ziņojums par Baltijas valstu zinātnes un inovāciju politiku, kā arī pārrunātas perspektīvas augstākās izglītības kvalifikāciju atzīšanas paplašināšanai.

Otrajā sesijā paredzēts pārrunāt ciešākas Baltijas valstu sadarbības veicināšanas iespējas kosmosa izpētē, kā arī elementārdaļiņu fizikas nozarē. Savukārt trešā sesija būs veltīta izglītības lomai Baltijas valstu sociālās noturības veidošanā, tostarp pārspriežot izaicinājumus, kas saistīti ar dezinformācijas un propagandas ietekmes mazināšanu.

Konference “Izglītība, zinātne un inovācijas – risinājums ilgtspējīgai un labklājību veicinošai reģionālajai attīstībai Baltijas valstīs” norisināsies piektdien, 13.maijā, Baltiešu zālē, Rīgā, Jēkaba ielā 6/8, no pulksten 9.00 līdz 15.30. Tās norisei varēs sekot līdzi arī tiešraidē parlamenta mājaslapā www.saeima.lv.

 

Programma

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti Baltijas Asamblejas dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā