Valsts pārvaldes komisija: dzīvokļu īpašnieku kopsapulces varēs rīkot arī elektroniski

(22.03.2022.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 22.martā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, kas paredz ieviest iespēju dzīvokļu īpašnieku kopsapulces noturēt arī elektroniski.

Paredzēts, ka dzīvokļu īpašnieki mājas kopsapulcē varēs piedalīties arī attālināti. Tāpat plānots, ka sapulces varēs organizēt arī daļēji attālināti. Elektronisko funkcionalitāti plānots nodrošināt Būvniecības informācijas sistēmā. Patlaban kopsapulču norise noteikta tikai klātienē.

Iespēja dzīvokļu īpašniekiem uz sapulci sanākt attālināti ļaus ātrāk un efektīvāk pieņemt lēmumus par mājas iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem, kā arī sapulcē ļaus piedalīties tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuru dalība dažādu iemeslu, piemēram, kustību traucējumu, dēļ varētu būt apgrūtināta, teikts grozījumu anotācijā.

Izmantojot elektronisko vidi, dzīvokļu īpašniekiem plānots nodrošināt iespēju par klātienes sapulces darba kārtības jautājumiem nobalsot iepriekš, ja kādu iemeslu dēļ noteiktajā datumā sapulcē nebūs iespējams piedalīties. 

Attālināti – elektroniskajā vidē Būvniecības informācijas sistēmā – varēs organizēt arī mājas iedzīvotāju aptaujas. Ja aptauja tiks rīkota tāpat kā līdz šim – rakstveidā -, tad aptaujas rezultāti būs jāievada Būvniecības informācijas sistēmā.

Valsts pārvaldes komisija šodien galīgajam lasījumam atbalstīja arī saistītus grozījumus Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas paredz, ka mājas lietas visās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās no 2023.gada 1.marta būs kārtojamas Būvniecības informācijas sistēmā.

Lai grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā varētu stāties spēkā, tie trešajā – galīgajā – lasījumā jāpieņem Saeimai. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā