Vita Anda Tērauda: digitālā ekonomika prasa mainīt starptautisko nodokļu sistēmu

(11.03.2022.)

“Digitālā ekonomika un digitālo pakalpojumu sniegšana prasa mainīt starptautisko nodokļu sistēmu,” piektdien, 11.martā, sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Sēdē deputāti apstiprināja nacionālo pozīciju Eiropas Komisijas priekšlikumam par globālā minimāla nodokļu līmeņa nodrošināšanu starptautiskām grupām Eiropas Savienībā.

“Mūsdienu uzņēmējdarbības vidē daudzi uzņēmumi nav fiziski pārstāvēti valstīs, kurās darbojas un gūst peļņu,” pauda V.A.Tērauda, norādot, ka līdz ar to šie uzņēmumi nemaksā uzņēmumu ienākuma nodokļus tādā pašā apmērā, kā uzņēmumi, kas ir fiziski pārstāvēti konkrētajā valstī.

“Vairāk nekā 130 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstis, tostarp Latvija, ir atbalstījušas vienošanos par starptautiskās uzņēmumu ienākuma nodokļa reformas galvenajiem elementiem un reformas ieviešanas laika grafiku,” informēja V.A.Tērauda. Komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka tika panākta vienprātība par paziņojumu divu pīlāru risinājumam attiecībā uz nodokļu uzlikšanas izaicinājumiem.

Pirmais pīlārs paredz piešķirt nodokļu uzlikšanas tiesības valstij arī situācijās, kad nodokļu maksātājs šajā valstī veic ekonomisko darbību bez fiziskas klātbūtnes. Otrā pīlāra mērķis ir nodrošināt, ka starptautisko uzņēmumu grupu, kuru apgrozījums pārsniedz 750 miljonus eiro gadā, peļņa tiktu aplikta ar nodokli vismaz minimālā līmenī, tādējādi mazinot agresīvu nodokļu konkurenci starp valstīm, deputātus informēja Finanšu ministrijas pārstāvji. Tas nozīmē, ka starptautiskās uzņēmumu grupas neatkarīgi no tā, vai tās darbojas digitālajā vai tradicionālajā vidē, maksās uzņēmumu ienākuma nodokli vismaz 15 procentu apmērā par jebkurā vietā pasaulē gūtajiem ienākumiem.

Parlamentārieši sprieda, ka reforma mazinās nodokļu maksātāju motivāciju iesaistīties peļņas novirzīšanas pasākumos, izvietojot struktūrvienības valstīs un teritorijās ar zemām vai nulles nodokļu likmēm. Vienlaikus deputāti pauda bažas par Eiropas Komisijas plānu piemērot noteikumus par globālā minimāla nodokļu līmeņa nodrošināšanu no nākamā gada 1.janvāra.

Deputātu ieskatā Eiropas Savienības līmeņa tiesību aktos jāsaglabā OECD līmenī panāktā vienošanās par atkāpēm un izņēmumiem attiecībā uz Latvijas nodokļu sistēmu, ņemot vērā, ka Latvijā uzņēmumu ienākuma nodoklis tiek aprēķināts pie peļņas sadales.

Šobrīd minimālais starptautiskais uzņēmumu ienākuma nodoklis varētu attiekties uz nelielu skaitu Latvijā reģistrētu grupu mātesuzņēmumu un aptuveni 300 citu valstu mātesuzņēmumu meitas uzņēmumiem vai filiālēm, deputātus informēja Finanšu ministrija. Šo uzņēmumu grupu galvenās mītnes atrodas ASV, Nīderlandē, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Lietuvā un citur.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā