Deputāti kopsēdē: būtiski attīstīt Trīs jūru iniciatīvas parlamentāro dimensiju

(29.09.2021.)

Trīs jūru iniciatīva ir būtiska sadarbības platforma, lai attīstītu nozīmīgus projektus transporta, enerģētikas un digitālās komunikācijas jomā, un svarīgi attīstīt arī tās parlamentāro dimensiju, trešdien, 29.septembrī, kopsēdē uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti. Kopsēdē deputāti diskutēja par Latvijas līdzšinējo iesaisti Trīs jūru iniciatīvas investīciju fondā un gatavošanos 2022.gada vasarā Rīgā plānotajam Trīs jūru iniciatīvas samitam. 

“Trīs jūru iniciatīva rada labākus priekšnosacījumus reģiona drošībai un dod papildu iespējas izlīdzināt un mazināt atšķirības Eiropas transporta, enerģētikas un digitālās infrastruktūras kvalitātē. Arī Covid-19 pandēmija ir aktualizējusi nepieciešamību stiprināt šīs saites. Ņemot vērā iniciatīvas potenciālu un nozīmi Latvijas un visa reģiona attīstībai, parlamentārā tīkla izveide var kalpot kā instruments pārliecinoša politiskā atbalsta paušanai un potenciālo partneru piesaistei,” uzsvēra Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, akcentējot nepieciešamību līdztekus Rīgā paredzētajam samitam un biznesa forumam stiprināt sadarbību arī parlamentāriešu līmenī un izveidot Trīs jūru iniciatīvas parlamentāro tīklu. 

“Trīs jūru iniciatīvā ir būtisks ģeopolitisks aspekts, kas Latvijai ir svarīgi tālāku lēmumu pieņemšanā. Tās Investīciju fonda atbalsts varētu būt īpaši svarīgs transporta infrastruktūras, enerģētikas un digitalizācijas projektu attīstībā,” sacīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. 

Trīs jūru samita un biznesa foruma mērķis ir veicināt praktisku sadarbību, lai īstenotu iniciatīvas valstu prioritāros projektus transporta, enerģētikas un digitālās komunikācijas jomā. Deputāti kopsēdē uzsvēra nepieciešamību stiprināt parlamentāro tīklu Trīs jūru iniciatīvas atbalstam, kā arī diskutēja par to, kā sekmēt projektu attīstību. 

Par paveikto un iecerēto saistībā ar Latvijas iesaisti Trīs jūru iniciatīvā deputātus kopsēdē informēja pārstāvji no Ārlietu, Ekonomikas, Satiksmes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām, kā arī finanšu institūcijas “Altum” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras. 

Trīs jūru iniciatīva ir ierosināta 2015.gadā, un tajā piedalās 12 Eiropas Savienības valstis, kuras ģeogrāfiski atrodas reģionā starp Baltijas, Adrijas un Melno jūru – Austrija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 6.jūlijā