Latviju darba vizītē apmeklē Baltijas valstu un Lielbritānijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji

(18.08.2021.)

Latvijā no 18. līdz 19.augustam viesojas Igaunijas, Lietuvas un Lielbritānijas parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāji, kuri darba vizītē ieradušies Latvijā, lai pārspriestu virkni savstarpēji aktuālu ārpolitikas dienaskārtības jautājumu, kā arī apmeklētu Ādažu militāro bāzi.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols norāda, ka šī vizīte apliecina ciešo sadarbību parlamentāriešu starpā: “Jau līdz šim starp Apvienotās Karalistes un maniem Baltijas valstu kolēģiem ir izveidojušās uz sadarbību vērstas, efektīvas attiecības parlamentārās diplomātijas jomā - gan komisiju, gan to priekšsēdētāju līmenī gatavoti publiski paziņojumi dažādu ārpolitikas aktualitāšu jomā, jo īpaši saistībā ar norisēm Baltkrievijā, situāciju Ukrainā un Krimas okupāciju, gāzes vada “Nord Stream 2” izbūvi un citām norisēm. Šobrīd daudzviet vērojams drošības risku saasinājums, un šādos apstākļos neatsverama ir sadarbība ar līdzīgi domājošiem partneriem.”

Trešdien ar Latvijas Ārpolitikas institūta, Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Ārlietu ministrijas, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Aizsardzības ministrijas pārstāvjiem tiksies Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihelsons (Marko Mikhelson) un Lietuvas parlamenta (Seima) Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Žīgimants Paviļonis (Žygimantas Pavilionis). Tikšanos laikā plānots diskutēt par tādiem jautājumiem kā Eiropas Savienības un Ķīnas attiecības, Baltijas valstu drošība, Krievijas militārās mācības “Zapad”, dezinformācija un viltus ziņas. Tāpat plānots skatīt jautājumus par Eiropas Savienības Austrumu partnerību un aktualitātēm saistībā ar sadarbību ar Centrālāzijas valstīm.

Savukārt ceturtdien vizītei pievienosies Apvienotās Karalistes parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Toms Tūdžendats (Tom Tugendhat), kas kopā ar Baltijas valstu kolēģiem R.Kolu, M.Mihelsonu un Ž.Paviļoni apmeklēs Ādažu militāro bāzi.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 6.jūlijā