Parlaments aicina uz Atvērto durvju dienu

(28.09.2023.)

Rīt, 29.septembrī, parlamentā norisināsies Atvērto durvju diena. Pasākums šoreiz notiks Saeimas kārtības ruļļa simtgades zīmē, un tā laikā Saeimas nama viesi varēs uzzināt par likumdevēja darba organizāciju cauri laikiem. Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 18.00.

Šogad aprit 100 gadi, kopš parlaments pieņēma Saeimas kārtības rulli – likumu, kurā apkopotas parlamenta darba procedūras un noteikumi. Atvērto durvju dienas apmeklētāji varēs aplūkot Saeimas kārtības ruļļa simtgadei veltītu ekspozīciju, kā arī uzzināt, kāpēc Saeimas sēžu vadītājam ir īpašs amata rīks – āmuriņš. Tāpat Saeimas nama viesi varēs apskatīt parlamenta telpas – Sēžu zāli, kur ik nedēļu uz sēdi pulcējas parlamenta deputāti, kā arī greznās reprezentācijas zāles.

Viesojoties Saeimas namā, apmeklētāji varēs iegūt informāciju arī par parlamenta projektiem jauniešiem – fotokonkursu “Manas brīvības piemineklis”, “Jauniešu Saeimu” un skolu programmu “Iepazīsti Saeimu”.

Ikviens interesents varēs bez maksas nosūtīt īpašu pastkarti uz jebkuru vietu Latvijā, kā arī nofotografēties fotostūrītī.

Saeimas nama apmeklētāji aicināti ierasties gan grupās, gan individuāli. Ņemot vērā, ka Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, priekšroka būs tiem, kuri savu apmeklējumu ir pieteikuši iepriekš.

Pasākuma dienā ieeja Saeimas namā, Jēkaba ielā 11, Rīgā, no Klostera ielas/Jēkaba katedrāles puses. Savukārt apmeklētājiem ar kustību un citiem funkcionāliem traucējumiem, tostarp personām ratiņkrēslos, ieeja tiks organizēta no Jēkaba ielas puses.

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai eID karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem (ieskaitot) atļauts ieiet bez pieteikuma un bez personu apliecinoša dokumenta uzrādīšanas tādas pilngadīgas atbildīgās personas pavadībā, kura var apliecināt bērna identitāti. Savukārt bērniem vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem (ieskaitot), atļauts ieiet, uzrādot personu apliecinošu dokumentu vai citu identifikācijas dokumentu ar fotogrāfiju (piemēram, skolēna apliecību), pilngadīgas atbildīgās personas pavadībā. Kopējais apmeklējuma laiks – aptuveni viena stunda.

Ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas un uzrādot vienu personu apliecinošu dokumentu uz visiem ģimenes locekļiem.

Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, tādēļ apmeklētāju plūsma iekļūšanai var tikt īslaicīgi aizkavēta.

Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī ir aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat aicinām ņemt vērā, ka parlamentā nedrīkst ienākt ar liela izmēra somām, kas pārsniedz mugursomas izmērus (~ 50 x 40 x 20 cm), un mājdzīvniekiem.

Papildu informācija: https://www.saeima.lv/lv/sabiedribas-lidzdaliba/atverto-durvju-diena-saeima

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā