Saeima konceptuāli atbalsta likumprojektu parādu atgūšanas atvieglošanai par mājas pārvaldīšanas izdevumiem

(21.05.2020.)

Saeima ceturtdien, 21.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, ar kuriem iecerēts atvieglot parādu atgūšanu par mājas pārvaldīšanas izdevumiem. 

Ar grozījumiem plānots noteikt, ka no naudas, kas saņemta par pārdotu ar ķīlu apgrūtinātu nekustamo īpašumu, apmierināmi arī prasījumi par maksājumiem, kas saistīti ar īpašuma pārvaldīšanu un dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. 

Normatīvie akti paredz pienākumu dzīvokļa īpašniekam piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā un segt tās izdevumus, kā arī norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu. Šobrīd gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks nepilda savus pienākumus, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem jeb dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jāatbild par negodprātīgā vai maksātnespējīgā kaimiņa parādiem un tie jāapmaksā, lai, piemēram, ziemā mājai netiktu atslēgta apkure, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori. 

Likumprojekts paredz noteikt, ka no naudas, kas saņemta par pārdoto ar ķīlu apgrūtināto nekustamo īpašumu, apmierināmi prasījumi par maksājumiem par šo nekustamo īpašumu, kas saistīti ar pārvaldības darbību veikšanu dzīvojamā mājā, maksājumiem uzkrājumu fondā un maksājumiem par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Vienlaikus ar likuma grozījumiem iecerēts noteikt, ka šie prasījumi apmierināmi ne vairāk kā piecu procentu apmērā no naudas, kas saņemta par nekustamo īpašumu. 

Plānots, ka šos prasījumus apmierinās tikai pēc tam, kad būs segti sprieduma izpildes izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pārdošanu, un to darbinieku prasījumi par darba algu izmaksu, kuri saistīti ar nekustamā īpašuma uzturēšanu. Tāpat prioritāri tiks apmierināti prasījumi par ar algām saistītajiem sociālās apdrošināšanas maksājumiem, kā arī prasījumi par nodokļu maksājumiem par nekustamo īpašumu. 

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt