Vita Anda Tērauda: ES dalībvalstīm jāspēj kopīgi un solidāri piedāvāt pilnvērtīgus risinājumus krīzes pārvarēšanai

(07.04.2020.)

Ir ļoti svarīgi, lai šajā laikā Eiropas Savienība (ES) spētu piedāvāt dalībvalstīm pilnvērtīgus risinājumus Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai, otrdien, 7.aprīlī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda. Deputāti šodien komisijas sēdē apstiprināja Latvijas pozīciju par priekšlikumiem ES finanšu atbalsta instrumentiem Covid-19 krīzes seku mazināšanai.

Komisijas priekšsēdētāja akcentēja, ka visām ES dalībvalstīm ir arī ļoti svarīgi ievērot solidaritāti citai pret citu, it īpaši pret tām, kuras šo krīzi pārdzīvo vissmagāk.

“Eiropas Savienība piedāvā Eiropas Stabilitātes mehānisma finanšu instrumentu izmantošanu 400 miljardu eiro apjomā, kas Latvijai ļautu nepieciešamības gadījumā saņemt līdz 600 miljoniem eiro, kā arī Eiropas Investīciju bankas Viseiropas garantiju fonda izveidošanu 25 miljardu eiro apjomā, lai garantiju veidā atbalstītu mazos un vidējos uzņēmumus, ļaujot tiem saņemt aizdevumus bankās vai pārkreditēt jau esošās saistības,” norādīja V.A.Tērauda.

Tāpat Eiropas Komisija piedāvā jaunu pagaidu atbalsta instrumentu bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā, kas tiek saukts par SURE (ārkārtas atbalsts bezdarba riska mazināšanai) instrumentu un ir līdzīgs jau patlaban Latvijā esošajam dīkstāves pabalstam krīzes skarto nozaru darbiniekiem.

Kā uzsvēra V.A.Tērauda, visi piedāvātie instrumenti ir labs solis kopīgās ES solidaritātes izrādīšanai tām valstīm, kuras ir visvairāk cietušas vīrusa radītās krīzes situācijā. Latvija turpinās iesaistīties konstruktīvā dialogā par citu dalībvalstu ierosinātajiem priekšlikumiem, kas vērsti uz Eiropas valstu ekonomikas atveseļošanos.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā