D.Mieriņa Zimbabves parlamenta priekšsēdētājam: mums kopā jāiestājas par starptautisko tiesību ievērošanu

(06.03.2024.)
VideoGalerija

“Būtiski, lai starptautiskā kopiena stingri uzstātu uz starptautisko tiesību ievērošanu valstu attiecībās. Krievijas karš Ukrainā ietekmē visas pasaules ekonomiku un apdraud globālo, demokrātisko kārtību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa trešdien, 6.martā, parlamentā tiekoties ar Zimbabves Republikas parlamenta priekšsēdētāju Džeikobu Frānsisu Nzvidamilimo Mudendu (Jacob Francis Nzwidamilimo Mudenda). Šī ir Zimbabves spīkera reģionālā vizīte – priekšsēdētājs apmeklē arī Lietuvu, Somiju un Zviedriju.

Mums jāsargā un jānovērtē brīvība, taisnīgums un starptautiskās tiesības un jāievēro arī starptautiskās humanitārās tiesības, lai izbeigtu cilvēku ciešanas, sacīja Zimbabves parlamenta priekšsēdētājs. Dž.F.N.Mudenda aicināja kopā veicināt mieru un drošību pasaulē un pauda, ka Zimbabve atbalsta starpparlamentu sadarbības centienus visaptverošam mieram.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka labprāt redzētu arī Zimbabvi to valstu vidū, kas atbalsta Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska (Volodymyr Zelenskyy) Miera iniciatīvu un Šveicē plānoto konferenci par mieru Ukrainā. “Jo lielāks valstu skaits pievienojas šai iniciatīvai, jo lielākas iespējas taisnīga un ilgstoša miera atjaunošanai,” sacīja D.Mieriņa.

Galvenais šā brīža jautājums – drošība gan mūsu reģionā, gan visā pasaulē, pauda D.Mieriņa. Saeimas priekšsēdētāja izcēla vēsturiskos aspektus agresorvalsts rīcībai. “Krievijas nostāja un sapratne izriet tikai no spēka pozīcijām,” sacīja D.Mieriņa, norādot, ka sarunas ar agresorvalsti šobrīd nav iespējamas. Saeimas priekšsēdētāja aicināja darīt visu iespējamo, lai Ukraina šajā karā uzvarētu.

Zimabves delegācija pauda ieinteresētību Latvijas pieredzē vēlēšanu procesa organizēšanā, izglītības sistēmā, kā arī telekomunikāciju attīstības jomā. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvija ir ieinteresēta abu valstu parlamentārās sadarbības stiprināšanā. Latvija un Zimbabve diplomātiskās attiecības nodibināja pirms deviņiem gadiem.

Kopā ar Saeimas priekšsēdētāju ar Dž.F.N.Mudendu parlamentā tikās arī Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Foto:  https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720315262881/
Izmantošanas noteikumi: 
https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 27.aprīlī