Eiropas lietu komisija: atbalstām tiesiskuma pārkāpuma procedūras izbeigšanu pret Poliju

(17.05.2024.)

“Tiesiskums ir viena no Eiropas Savienības pamatvērtībām, tādēļ esam gandarīti par Polijas apņemšanos stiprināt tiesu varu un nodrošināt to neatkarību,” piektdien, 17.maijā, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis.

Komisija sēdē apstiprināja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par tiesiskuma pārkāpuma procedūras pret Poliju izbeigšanu. Eiropas Komisija to bija ierosinājusi 2017.gada 20.decembrī saistībā ar Polijas pieņemto likumu par vispārējo tiesu sistēmas organizāciju, kas neatbilda Eiropas Savienības pamatnostādnēm.

Polijas valdība ir apņēmusies atjaunot tiesiskumu un konstitucionālo kārtību un sagatavojusi rīcības plānu, kurā ietverti atbilstoši pasākumi un reformas. Visaptverošā tiesu sistēmas reforma citastarp paredz pārskatīt tiesnešu ievēlēšanas metodi, tiesu organizatorisko struktūru, veikt izmaiņas attiecībā uz Konstitucionālo tiesu un pārskatīt Augstākās tiesas pilnvaru apjomu, kā arī grozīt tiesnešu disciplināro sistēmu.

Ārlietu ministrija informēja, ka šā gada maija sākumā Eiropas Komisija ir izvērtējusi tiesiskuma situāciju Polijā un norāda, ka vairs nepastāv risks nopietniem tiesiskuma pārkāpumiem.

Polijas paveiktais tiesiskuma nodrošināšanai turpmāk tiks uzraudzīts ikgadējā tiesiskuma ziņojuma ietvaros.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 2.jūnijā