Saeimā atklās fotoizstādi “Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka”

(15.05.2024.)

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, par godu Ukrainas nacionālā lepnuma, izšūtā krekla – višivankas – dienai, Saeimas namā ceturtdien, 16.maijā, atklās fotoizstādi “Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka”.

Višivankas dienu Ukrainā un nu jau visā pasaulē ik gadu atzīmē maija trešajā ceturtdienā. Izšūtais krekls ir Ukrainas nacionālās identitātes, vienotības un bagātā kultūras mantojuma simbols. Patlaban ukraiņu izšūtajam kreklam ir īpaša nozīme – Krievijas izvērstajā agresijas karā ukraiņi ir spiesti aizstāvēt savu nacionālo autentiskumu un cīņā par to atdot savu dzīvību. Višivanka nav vienkāršs apģērbs: tai ir talismana loma.

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Anatolijs Kucevols (Anatolii Kutsevol).

Ivana Hončara muzeja kolekcijas Ukrainas tautastērpu fotoizstādē varēs aplūkot dažādu Ukrainas reģionu tradicionālo apģērbu un izšuvumu paraugus no 19.gadsimta beigām un 20.gadsimta sākuma. Katram reģionam ir savas izšūšanas tradīcijas un ornamentu simbolika, un katrs amatnieku rokām darinātais krekls ir unikāls un neatkārtojams.

Izstādes “Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka” atklāšana ceturtdien, 16.maijā, notiks pulksten 10.30 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 1.jūnijā