Inga Bērziņa: stipra veselības aprūpes sistēma – mūsu kopīgs mērķis

(06.09.2023.)

“Stipra veselības aprūpes sistēma ir mūsu visu kopīgajās interesēs. Ir nepieciešamas vairākas sistēmiskas izmaiņas, lai nodrošinātu iespēju pacientiem savlaicīgi saņemt nepieciešamo speciālistu palīdzību,” trešdien, 6.septembrī, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa. Komisija sēdē lēma aicināt Veselības ministriju sagatavot redzējumu par uzlabojumiem veselības aprūpes sistēmā, tostarp saistībā ar pacientu plūsmas novirzīšanu.

Deputāti sēdē kopā ar ministrijas, Veselības inspekcijas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvjiem pārrunāja situāciju neatliekamās palīdzības sniegšanā bērnu veselības aprūpē.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji klātesošos informēja, ka šī gada pirmajos astoņos mēnešos slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļā palīdzību saņēmuši gandrīz 42 tūkstoši bērnu. Deputāti tika iepazīstināti ar to, kā tiek izvērtēts, kuri pacienti medicīnisko palīdzību saņems ātrāk, un slimnīcas pārstāvji atzīmēja, ka 97 procenti pacientu ir tikuši apskatīti atbilstoši izvirzītajiem laika standartiem.

Klātesošie norādīja, ka daļai bērnu, kas vēršas pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības, tā nav nepieciešama, un viņu veselības jautājumus būtu iespējams risināt ģimenes ārsta praksē, neaizņemot rindu neatliekamās palīdzības nodaļā. Deputāti akcentēja vecāku līdzatbildību, izvērtējot nepieciešamību vērsties pēc neatliekamās palīdzības, kā arī laikus vēršoties pēc palīdzības pie ģimenes ārsta. Tāpat uzsvērta tika nepieciešamība stiprināt sabiedrības veselības pratību.

Sēdē pārrunāti arī jautājumi saistībā ar medicīnas speciālistu brīvo vakanču skaitu, lielo noslodzi un izdegšanu, kā arī atšķirīgo pašvaldību atbalstu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.jūlijā
09:00  Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par “Rail Baltica” projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde
09:00  Eiropas Savienības Austrumu partnerības parlamentāro administrāciju dialogs par pārmaiņu vadību, sarunu vešanu un komunikāciju
09:30  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde