Saeima otrajā lasījumā lems par pašvaldību reformas likumprojektu

(04.03.2020.)

Saeima ceturtdien, 5.martā, otrajā lasījumā skatīs Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, kas paredz līdz 2021.gada pašvaldību vēlēšanām izveidot 40 pašvaldības līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā.   

Galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt par likuma grozījumiem, kas paredz aizliegumu publiskos pasākumos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī tā elementus. 

Vēl galīgajā lasījumā deputāti skatīs likumprojektu, ar kuru plānots pieņemt un apstiprināt līgumu Latvijas sadarbības turpināšanai un padziļināšanai ar Eiropas Kosmosa aģentūru. 

Otrajā lasījumā plānots skatīt Valsts robežsardzes likumprojektu, kas izstrādāts, lai aktualizētu robežsardzes tiesisko regulējumu, kā arī nodrošinātu tā saskaņotību ar citiem normatīvajiem aktiem un Eiropas Savienības tiesību normām. 

Vēl otrajā lasījumā deputāti skatīs likumprojektu, ar ko plānots nodrošināt sabiedrisko mediju efektīvu un atklātu pārvaldību, neatkarību un atbildīgumu sabiedrības priekšā, kā arī veicināt to kvalitatīvu darbību, kā arī likumprojektu par nekustamā īpašuma Rīgā nodošanu Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai. 

Tāpat otrajā lasījumā darba kārtībā ir likumprojekts, kas paredz noteikt sadarbības mehānismu starp Uzņēmumu reģistru un Valsts ieņēmumu dienestu, lai, ņemot vērā “Moneyval” ekspertu rekomendācijas, varētu ierobežot tādu uzņēmumu darbību, kas nodokļu administrācijai nesniedz ziņas par savu darbību. 

Pirmajā lasījumā Saeima skatīs likuma grozījumus, kas, ņemot vērā nacionālās drošības aspektus, paredz noteikt paaugstināta riska pasākuma pieteikšanas un iesnieguma izskatīšanas kārtību, pasākuma organizatoru, atbildīgo personu, kārtības uzturētāju, kā arī apmeklētāju un dalībnieku tiesības un pienākumus. 

Vēl pirmajā lasījumā Saeimai jāskata grozījumi Satversmes tiesas likumā un likumā “Par tiesu varu”, ar kuriem plānots stiprināt Satversmes tiesas tiesnešu neatkarību, paredzot sociālās garantijas pēc amata pilnvaru termiņa beigām. 

Tāpat deputātiem konceptuāli jālemj par izmaiņām jaunuzņēmumu darbības atbalsta regulējumā, lai tiem atvieglotu valsts atbalsta saņemšanu. 

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti. Deputātiem arī jālemj, vai izskatīšanai komisijās nodot likumprojektu, kas paredz precizēt iekšlietu struktūrās un ieslodzījuma vietās strādājošo atvaļināšanas gadījumus, kā arī, vai komisijām nodot likumprojektu, ar ko plānots ieviest vispārīgo pagaidu aizsardzības regulējumu civiltiesiskajos strīdos. 

Saeimas 5.marta sēdes darba kārtībā iekļauti 25 jautājumi. 

Pirms 5.marta sēdes Saeimai būs jāpabeidz skatīt 27.februāra sēdes darba kārtība, kurā iekļauts lēmuma projekts par kolektīvā iesnieguma par bisfenolu A saturoša pārtikas iepakojuma aizliegšanu turpmāko virzību un likumprojekts, kas paredz likvidēt obligātā iepirkuma komponenti. Saeimas Budžeta komisija lūgusi darba kārtībā iekļaut lēmuma projektus par kandidatūrām uz vakantajiem amatiem Latvijas Bankā un Fiskālās disciplīnas padomē. 

Rītdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā