Saeima otrajā lasījumā lems par izmaiņām konkurences veicināšanai atkritumu apsaimniekošanā

(19.02.2020.)

Saeima ceturtdien, 20.februārī, otrajā lasījumā lems par grozījumiem Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kuru mērķis ir veicināt konkurenci starp atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzējiem.

Savukārt Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija aicinājusi Saeimu 20.februāra sēdes darba kārtībā iekļaut likumprojektu, kas nosaka mērenāku paredzēto akcīzes nodokļa likmes kāpumu alkoholiskajiem dzērieniem no šī gada 1.marta. Komisija rosinājusi likumprojektam noteikt steidzamību.

Otrajā – galīgajā – lasījumā deputātiem būs jālemj par likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt Latvijas Republikas valdības un Saūda Arābijas Karalistes valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un ļaunprātīgas izvairīšanās no nodokļu maksāšanas novēršanu un tās protokolu.

Saeima otrajā lasījumā izskatīs grozījumus likumā “Par tiesu varu”, kas paredz izveidot Ekonomisko lietu tiesu kā specializētu pirmās instances rajona (pilsētas) tiesu.

Rīt deputātiem konceptuāli būs jālemj par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Tie paredz, ka, izvērtējot informāciju par patieso labuma guvēju, Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei būs jāņem vērā vairāki noteikti kritēriji.

Tāpat pirmajā lasījumā plānots skatīt jauna likuma projektu “Par bērnu un jauniešu izglītošanu valsts aizsardzībā”. Ar to paredzēts noteikt, kā tiek organizēta Jaunsardze, kā arī plānots ieviest jaunu mācību priekšmetu vidējās izglītības pakāpē – valsts aizsardzības mācību.

Pirmajā lasījumā Saeimai būs jālemj arī par grozījumiem likumos, kas paredz finanšu izmeklēšanas un citām kompetentajām iestādēm nodrošināt pieeju datiem par personām, kuru lietošanā ir individuālie seifi.

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti. Deputāti rīt lems, vai izskatīšanai komisijās nodot likumprojektu, kas paredz liegt pašvaldības domes priekšsēdētājam un viņa vietniekam saņemt atalgojumu par amatu, ko tas ieņem biedrībā, nodibinājumā vai sociālajā uzņēmumā, kurš ir saņēmis pašvaldības finansējumu.

Tāpat Saeimai būs jāspriež, vai izskatīšanai komisijās nodot grāmatvedības likuma grozījumus, lai varētu ieviest “Moneyval” ekspertu rekomendācijas grāmatvedības jomā, kā arī ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšanu.

Saeimas 20.janvāra sēdes darba kārtībā iekļauti 30 jautājumi.

Pirms 20.februāra sēdes Saeimai būs jāpabeidz skatīt 13.februāra sēdes darba kārtība, kurā iekļauts lēmuma projekts par 11 189 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā!” turpmāko virzību. Tāpat deputātiem būs jālemj par Centrālās zemes komisijas sastāva apstiprināšanu.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde