Parlaments aicina jauniešus kandidēt 10.Jauniešu Saeimas vēlēšanās

(12.02.2020.)

Parlaments jau desmito gadu aicina jauniešus piedalīties projektā “Jauniešu Saeima”, kas šoreiz norisināsies 17.aprīlī. Jubilejas gadā projekts ir veltīts jauniešu līdzdalībai, un dalībnieki no 12.februāra līdz 25.martam aicināti iesniegt idejas un diskutēt par sev aktuāliem jautājumiem, veicinot jauniešu valstiskuma apziņu un līdzdalību mūsu valsts attīstībā.

“Mums visiem ir viens mērķis – politikai jākalpo Latvijas un tās cilvēku interesēm. Mēs visi kopā esam tie, kas veido Latviju. Jauniešu Saeima ir Latvijas parlamenta projekts, kas dod iespēju iepazīties ar parlamenta deputātu un komisiju darbu, kā arī attīstīt prasmi aizstāvēt savas idejas. Aicinu pieteikt savas idejas un tās aizstāvēt, apgūt jaunas prasmes un pilnveidot sevi, lai nākotnē būtu starp tiem, kuri ar saviem lēmumiem sekmē mūsu valsts uzplaukumu!” pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aicinot projektā piedalīties jauniešus no visiem Latvijas reģioniem, kā arī tos, kuri pašlaik dzīvo ārvalstīs.

Lai kļūtu par projekta dalībnieku, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināti pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā - www.jauniesusaeima.lv, kura par godu projekta desmitās jubilejas gadam ieguvusi jaunu veidolu. Projekta šī gada galveno tēmu – “Jauniešu līdzdalība” – rosinājuši Jauniešu Saeimas vēstneši – bijušie projekta dalībnieki. Piedaloties vēlēšanās, katram jaunietim jākandidē atsevišķi un kā sava vēlēšanu programma jāpiedāvā kāda sev svarīga ideja. Tāpat kā Saeimas vēlēšanās, arī Jauniešu Saeimas vēlēšanu laikā kandidāti sacenšas par vēlētāju atbalstu. Balsošana par idejām ilgs no 24.februāra līdz 25.martam.

10.Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits, 17.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai klātienē iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par jauniešu līdzdalību. Jauniešu Saeimas sēdi vadīs Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece. Savukārt plānots, ka darbu komisijās vadīs deputāti Artuss Kaimiņš, Juris Rancāns, Inga Goldberga un Artūrs Toms Plešs.

Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. 10.Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja strādāt kādā no četrām komisijām: Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēšanas komisijā, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā vai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijā. Komisijās jaunieši pārspriedīs jautājumus, kas skar medijus un medijpratību, valstiskuma apziņu un patriotismu, reģionu attīstību, kā arī dabas un vides aizsardzību.

Projektā deviņu gadu laikā iesniegtas 1125 idejas, un tā dalībnieki sprieduši par veselīgu dzīvesveidu, veselības un sociālo aprūpi, Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts lomas un latviskās identitātes stiprināšanu, izglītības kvalitātes veicināšanu un daudzām citām Latvijai un jauniešiem aktuālām tēmām.

Par 10.Jauniešu Saeimu būs iespējams uzzināt no projekta vēstnešiem arī izstādē “Skola 2020”, kas notiks no 28.februāra līdz 1.martam.

Sekot Jauniešu Saeimas aktivitātēm var sociālajos tīklos www.twitter.com/JauniesuSaeima, www.draugiem.lv/jauniesusaeima, www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, www.flickr.com/jauniesusaeima.

Plakāts

Informācija par projektu: www.jauniesusaeima.lv

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde