Saeima galīgajā lasījumā atbalsta ārkārtēju situāciju risināšanas regulējumu atkritumu apsaimniekošanā

(30.01.2020.)

Ceturtdien, 30.janvārī, Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz noteikt ārkārtēju situāciju risināšanas regulējumu atkritumu apsaimniekošanas jomā. 

“Ar likuma grozījumiem mēs izvairīsimies no tādām ārkārtas situācijām atkritumu apsaimniekošanā, kāda šobrīd atkārtoti ir izsludināta Rīgā. Turpmāk būs skaidri definēti pašvaldību pienākumi un iespējas rīkoties nestandarta situācijās, kā arī noteiktas pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju attiecības,” likuma grozījumus raksturo par to virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs. 

Izmaiņas paredz, ka pašvaldībai 12 mēnešus pirms līguma ar atkritumu apsaimniekotāju termiņa beigām būs jānodrošina publiskā iepirkuma vai publiskās un privātās partnerības procedūras izsludināšana par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu. 

Ja pašvaldība pēc līdzšinējā līguma termiņa beigām nebūs noslēgusi jaunu līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, pašvaldība līdz jauna līguma noslēgšanai varēs turpināt sadarbību ar līdzšinējo atkritumu apsaimniekotāju, bet ne ilgāk par sešiem mēnešiem pēc līguma termiņa beigām. Savukārt, ja atkritumu apsaimniekotājs nevēlēsies vai nevarēs nodrošināt darbību atbilstoši noslēgtajam līgumam, pašvaldībai būs pienākums veikt sarunu procedūru, lai izvēlētos pagaidu atkritumu apsaimniekotāju. 

Līdz šim likums neparedzēja regulējumu situācijas, kad līgums ar esošo atkritumu apsaimniekotāju ir beidzies, bet jauns līgums nav stājies spēkā. 

Saeima 5.decembrī apstiprināja valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu atkritumu apsaimniekošanā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. 

“Šodien pieņemtās likuma izmaiņas ir pirmais solis atkritumu apsaimniekošanas regulējuma sakārtošanā. Atbildīgā komisija darbu turpinās jau tuvākajā laikā, un nākamais uzdevums ir atrisināt neskaidrību par to, kāds būs jaunais atkritumu apsaimniekošanas modelis Rīgā,” pauž Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde