Administratīvi teritoriālās reformas komisija rītdien uz sēdi aicinājusi Latgales reģiona pašvaldības

(30.01.2020.)

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija uz sēdi piektdien, 31.janvārī, aicinājusi Latgales reģiona pašvaldību vadītājus. Komisija turpinās skatīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pielikumu, kurā plānots noteikt jaunizveidojamās novadu pašvaldības. 

Piektdien uz sēdi, lai uzklausītu novadu vadītāju viedokļus, aicināti pašvaldību vadītāji no Aglonas, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Ilūkstes, Kārsavas, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas, Viļānu, Zilupes un Varakļānu novadiem, kā arī Daugavpils un Rēzeknes pilsētu domēm. 

Komisija, strādājot pie likumprojekta pielikuma sagatavošanas otrajam lasījumam, iepriekš atbalstījusi Mārupes novada izveidošanu, kurā iekļautos Babītes pagasts, Mārupes pagasts un Salas pagasts, kā arī lēma saglabāt līdzšinējo Olaines novadu, kurā iekļaujas Olaines pagasts un Olaines pilsēta. 

Atbalstīta arī Baldones pilsētas un Baldones pagasta, kā arī Baložu pilsētas, Daugmales un Ķekavas pagastu apvienošana Ķekavas novadā un Salaspils pilsētas un Salaspils pagasta iekļaušana Salaspils novadā. 

Tāpat komisija iepriekš vienojusies atbalstīt Ulbrokas novada izveidi, un tajā plānots iekļaut Garkalnes, Ropažu un Stopiņu pagastus, kā arī Vangažu pilsētu.  

Savukārt lēmumu par Ādažu novada izveidi, kurā būtu apvienoti Ādažu, Carnikavas, Saulkrastu un Sējas pagasti, kā arī Saulkrastu pilsēta, komisija vēl nav pieņēmusi. Deputāti šo otrdien vienojās uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai divu nedēļu laikā izvērtēt iespēju izveidot Saulkrastu novadu, kurā apvienotu Saulkrastu un Sējas novadus, kā arī Lēdurgas, Skultes un Vidrižu pagastus. 

Pašvaldību reforma paredzēta, lai līdz 2021.gadam izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, teikts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta anotācijā. Līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā plānots izveidot 39 pašvaldības. 

Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēde piektdien, 31.janvārī, sāksies pulksten 10.00, un tā notiks 207.telpā Jēkaba ielā 6/8 – Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 22.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde