Vita Anda Tērauda: tautiešu atgriešanos Latvijā veicinātu izglītības diplomu savstarpēja atzīšana Eiropas Savienības dalībvalstīs

(06.11.2019.)

“Eiropas izglītības telpas attīstīšana ir viens no būtiskākajiem jautājumiem augstākās un vidējās izglītības kontekstā Eiropas Savienības dalībvalstīs. Mērķis ir līdz 2025.gadam panākt savstarpēju atzīšanu diplomiem, kurus izsniegusi Eiropas Savienībā akreditēta izglītības iestāde, taču aicinām nekavēties un panākt savstarpēju atzīšanu iespējami drīz,” trešdien, 6.novembrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Komisijas deputāti aicināja Izglītības un zinātnes ministriju negaidīt 2025.gadu un pēc iespējas ātrāk ieviest vienpusēju diplomu atzīšanu Latvijā nozarēs, kurās tam nav būtisku šķēršļu, sacīja V.A.Tērauda, papildinot, ka tas atvieglotu un veicinātu gan tautiešu atgriešanos Latvijā, gan arī ārvalstniekiem palīdzētu iekļauties Latvijas augstākās izglītības sistēmā. Komisijas priekšsēdētāja atzīmēja, ka tas būtu pusceļš uz galveno mērķi - abpusēju diplomu atzīšanu, kas novērstu šķēršļus ārvalstniekiem un tautiešiem studēt Latvijā un ļautu būt drošiem, ka iegūtā izglītība būs konkurētspējīga arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Sēdē komisija apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības Izglītības, jaunatnes, kultūras un sporta padomes sanāksmei, kā arī Ekonomikas un finanšu padomes sanāksmei, kas 8.novembrī norisināsies Briselē.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī