Jānis Vitenbergs: iespējams, jālemj par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanā Rīgā

(10.09.2019.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs otrdien, 10.septembrī, norādīja, ka nedrīkst pieļaut sadzīves atkritumu neizvešanu pat ne uz vienu dienu. Atkritumu neizvešana no daudzdzīvokļu namiem, pārtikas tirdzniecības centriem, mācību iestādēm, ārstniecības iestādēm un citām vietām nozīmēs Rīgas slīgšanu atkritumos, apdraudot sabiedrības veselību un drošību. Tāpēc steidzami ir jāizvērtē visi faktori un, iespējams, jālemj par ārkārtas situācijas izsludināšanu Rīgā.

Tautsaimniecības komisijā par radušos krīzi atkritumu apsaimniekošanā un gatavību to risināt plānots runāt trešdien, 11.septembrī. Uz komisijas sēdi ziņot par situāciju un risinājumiem aicināts Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kā arī Konkurences padomes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Rīgas Apkaimju alianses pārstāvji.

Kā informēja komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, Rīgas atkritumu apsaimniekošanas krīze ir vēl viens jautājums, kas nesaimnieciskās Rīgas domes politikas dēļ ir nokļuvis valsts dienaskārtībā līdzīgi kā pašvaldības uzņēmuma “Rīgas satiksme” dotācija no valsts budžeta. Tautsaimniecības komisija nevar vienaldzīgi noraudzīties uz kritisko situāciju, kas šobrīd ir izveidojusies atkritumu apsaimniekošanas nozarē Rīgā. Šī krīze steidzami jārisina, lai nākotnē mēs neattaptos neizvestu atkritumu kaudzē. Vienlaikus šis ir rezultāts lēmumiem, kas kropļo izpratni par godīgu konkurenci uzņēmējdarbībā un neatbilst atbildīgas saimniekošanas galvaspilsētā principiem.

Lai pārrunātu krīzi saistībā ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanu un nodrošināšanu Rīgā, pirmdien, 9.septembrī, Tautsaimniecības komisijas vadītājs jau tikās arī ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci. Tikšanās laikā puses pārrunāja arī citus aktuālus jautājumus, piemēram, par dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu un uzsākto administratīvi teritoriālo jeb pašvaldību reformu.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde par situāciju atkritumu apsaimniekošanas nozarē Rīgā notiks trešdien, 11.septembrī, pulksten 10.00 Tautsaimniecības komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde