Saeimā notiks valstsvīra Jāņa Čakstes 160 gadu jubilejai veltīta konference

(09.09.2019.)

Lai godinātu Tautas padomes priekšsēdētāju, Satversmes sapulces prezidentu un pirmo Latvijas Valsts prezidentu Jāni Čaksti 160.jubilejā, Saeimā piektdien, 13.septembrī, notiks zinātniskā konference “Jānis Čakste – 160”. Konferenci rīko parlaments sadarbībā ar J.Čakstes dzimtu.

Konferences atklāšanā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un J.Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste.

Paredzēts, ka konferencē ar akadēmisko lasījumu “Valstsvīrs. Parlamentārā dimensija. Valsts prezidents” piedalīsies Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Tāpat ar lasījumu “Starptautisko tiesību profesors. Parīzes Miera konference. Tautu Savienība” klātesošos iepazīstinās Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors starptautiskajās publiskajās tiesībās Mārtiņš Paparinskis.

Savukārt muzeja “Jāņa Čakstes māja” ekskursiju vadītāja Ineta Freimane konferences dalībniekus uzrunās par valstsvīra personību, dzimtu un mājām, bet J.Čakstes stipendiāts Reinis Labzars uzstāsies ar lasījumu “Cauri laikiem. Nākotnes dimensija”.

Pēc akadēmiskajiem lasījumiem paredzēta Nacionālās enciklopēdijas šķirkļa par J.Čaksti atvēršana, un klātesošos uzrunās Nacionālās enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis.

Pasākuma ietvaros Saeimas nama Dzeltenajā zālē norisināsies arī J.Čakstes grāmatas “Latvieši un viņu Latvija: kāda latvieša balss” atkārtotā izdevuma svinīgā atvēršana un valstsvīram veltītās ekspozīcijas atklāšana.

Konference piektdien, 13.septembrī, notiks Saeimas nama Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11, un tā sāksies pulksten 10.00. Interesenti pasākumam varēs sekot līdzi arī tiešsaistē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv.

 

Programma

Mediju programma

10.00   Zinātniskā konference.
Sarkanā zāle, Jēkaba ielā 11.

11.35   Jāņa Čakstes grāmatas “Latvieši un viņu Latvija: kāda latvieša balss” atkārtotā izdevuma svinīgā atvēršana un Jānim Čakstem veltītās ekspozīcijas atklāšana.
Dzeltenā zāle, Jēkaba ielā 11.

11.50    Konferences dalībnieku kopbilde.
Sēžu zāle, Jēkaba ielā 11.

 

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot uz e-pasta adresi prese@saeima.lv vai zvanot pa tālruni 67087244.

 

Saeimas Preses dienests



Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt