Inese Laizāne: informācijai par tiesībām aizturēšanas procesā ir jābūt viegli pieejamai un saprotamai

(09.05.2018.)

“Būtiski nodrošināt iespēju visiem saņemt informāciju par viņu tiesībām un pienākumiem viegli saprotamā veidā, tajā skaitā aizturēšanas procesā, cietumos un psihiatriskajās klīnikās,” to trešdien, 9.maijā, uzsvēra Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne pēc komisijas sēdes, kurā deputāti uzklausīja  Eiropas Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai (CPT) rekomendācijas Latvijai.

CPT pārstāve, juriste Ilvija Pūce informēja deputātus par komitejas darbu. CPT organizē vizītes uz aizturēšanas vietām, lai izvērtētu izturēšanos pret personām, kurām atņemta brīvība. Šīs vietas ir cietumi, audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem, policijas iecirkņi, imigrantu uzturēšanās nometnes, psihiatriskās slimnīcas, sociālās aprūpes centri. Latvijā līdz šim CPT viesojusies astoņas reizes, no kurām trīs – ārkārtas vizītēs, teica I.Pūce.

Kā vienu no būtiskākajām CPT konstatētajām problēmām Latvijā I.Pūce uzsvēra infrastruktūras stāvokli cietumos un jauna cietuma Liepājā celtniecības apturēšanu. Tāpat CPT pārstāve akcentēja pārmērīgi ilgo stundu skaitu – līdz pat 23 stundām dienā –, kas ieslodzītajiem ir jāpavada ieslēgtiem kamerās – trūkst ārpuskameras aktivitāšu, koplietošanas telpu. Tas savukārt noved pie ieslodzīto savstarpējās vardarbības, norādīja I.Pūce. Tāpat CPT pārstāve atzīmēja nepietiekamo darbinieku un medicīnas personāla skaitu. 

CPT atzinīgi novērtējusi pēdējo gadu laikā Latvijas iestāžu paveikto cietumu pārpildītības novēršanā. Minimālās dzīves telpas standarts vienam ieslodzītajam vairākām personām paredzētās kamerās palielināts līdz četriem kvadrātmetriem.

Runājot par policijas iecirkņiem, I.Pūce atzīmēja, ka kopš iepriekšējās CPT vizītes Latvija ir uzsākusi apjomīgu aizturēšanas telpu renovācijas programmu visā valstī. Savukārt situācija saistībā ar apcietināto personu uzturēšanās laiku īslaicīgās aizturēšanas telpās nav uzlabojusies – personas bieži tiek turētas policijas īslaicīgas aizturēšanas telpās daudz ilgāk nekā likumā noteiktās 48 stundas, gaidot savu pārvešanu uz izmeklēšanas cietumu.

CPT ziņojumā par Latviju norādījusi, ka aizturētās personas parasti saņem informācijas lapu, kurā uzskaitītas viņu tiesības un pienākumi. Šādas lapas aizturētajām personām parasti tika izsniegtas tikai aizturēšanas protokola sastādīšanas brīdī. Informācija ir pieejama sarežģītā juridiskā valodā, turklāt vismaz Rīgā, kuru apmeklē liels skaits tūristu, to būtu nepieciešams pārtulkot arī angļu valodā, sacīja I.Pūce.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā