Eiropas lietu komisija: jādod iespēja Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstīt no 16 gadu vecuma

(02.05.2018.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 2.maijā, laboja Tieslietu ministrijas izstrādāto Latvijas nacionālo pozīciju par Eiropas pilsoņu iniciatīvu, nosakot, ka jādod iespēja Eiropas pilsoņu iniciatīvu atbalstīt jau no 16 gadu vecuma, to nosakot kā minimālo iniciatīvas parakstītāja vecumu.

Latvijas nostājā arī uzsvērts, ka ir jāpievērš uzmanība tam, kā Eiropas pilsoņu iniciatīvas, kas sasniegušas pietiekamu daudzumu parakstu, tiek izskatītas tālāk, un jādara viss iespējamais, lai uz šīm iniciatīvām tiktu atbilstoši atbildēts.

“Patlaban, kad Eiropas Savienības un visas pasaules demokrātijas saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, ir svarīgi Eiropas pilsoņu iniciatīvu kā līdzdalības demokrātijas rīku padarīt pieejamāku jauniešiem, kā arī organizatoriem un atbalstītājiem vieglāk izmantojumu. Par to, ka process līdz šim bijis sarežģīts, liecina tas, ka kopš 2012.gada aprīļa reģistrētas 47 Eiropas pilsoņu iniciatīvas, no kurām tikai trīs bijušas veiksmīgas, proti, sasniegušas vienu miljonu parakstu,” norāda Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Viņa arī uzsver, ka pieejamāka Eiropas pilsoņu iniciatīva veicinātu debates sabiedrībā par eiropiešiem nozīmīgām tēmām.

Ar Eiropas Komisijas (EK) sagatavotajiem priekšlikumiem regulai par Eiropas pilsoņu iniciatīvu plānots uzlabot reģistrācijas procedūru, vienkāršot personu identificējošo datu prasības un nodrošināt iniciatīvas satura tulkojumu visās Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās. Tāpat ierosināts ieviest iespēju ar e-pasta starpniecību sazināties ar parakstītājiem, kā arī izveidot EK palīdzības dienestu un tiešsaistes sadarbības platformu Eiropas pilsoņu iniciatīvas vajadzībām. Dalībvalstis aicinātas nacionālā līmenī noteikt kontaktpunktus, kas palīdzētu organizatoru grupām organizēt iniciatīvas.

Ar Eiropas pilsoņu iniciatīvas palīdzību ES pilsoņi var ieteikt konkrētas regulējuma izmaiņas jebkurā jomā, par kuru EK ir tiesības ierosināt jaunus tiesību aktus, piemēram, tādās jomās kā vide, lauksaimniecība, enerģētika, transports un tirdzniecība. Patlaban iniciatīvu var ierosināt septiņi ES pilsoņi, kas dzīvo vismaz septiņās dažādās ES dalībvalstīs un sasnieguši pietiekamu vecumu, lai drīkstētu piedalīties vēlēšanās. Kad iniciatīvai ir savākti vismaz miljons parakstu un sasniegts minimālais atbalstītāju skaits vismaz septiņās valstīs, Eiropas Komisijai jālemj, kā rīkoties tālāk.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā