Ikviens Atvērto durvju dienā Saeimā aicināts iepazīt valsts karoga vēsturi

(29.09.2017.)

Ikviens piektdien, 29.septembrī, aicināts Atvērto durvju dienā apmeklēt Saeimas namu un par godu gaidāmajai valsts simtgadei izmantot iespēju iepazīt mūsu valsts karoga vēsturi. Saeima viesiem savas durvis vērs jau desmito gadu pēc kārtas. Parlamentu apmeklēt īpaši tika aicināti skolu jaunieši, un šogad iepriekš pieteikušies jau vairāk nekā 1500 interesenti. Saeimas nams Jēkaba ielā rītdien būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 18.00. 

Parlamenta viesiem par valsts simbolu – karogu - stāstīs īpaši šim pasākumam veidota animācija. Tas būs vēstījums par sarkanbaltsarkano karogu kopš tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, tā nozīmi latviešu tautas nacionālās apziņas veidošanā un juridiskā statusa nostiprināšanu. 

Atvērto durvju dienas apmeklētājiem arī būs iespēja aplūkot gleznu “Tautas veidots Latvijas karogs”, kas tapusi no stilizētā karoga, ko pagājušajā gadā īpašā mākslas performancē pie Saeimas nama veidoja festivāla “Staro Rīga!” apmeklētāji, un no karoga izgatavotu suvenīru, kas simboliski vēsta par mūsu valsts dibināšanu 1918.gada 18.novembrī. Viens no suvenīriem uzdāvināts Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes radiniekiem, kas būs viens no pirmajiem eksponātiem topošajā Čakstes muzeja jaunajā ēkā. 

Pasākuma laikā apmeklētāji arī varēs izmantot iespēju ierakstīt savu vārdu mūsu sarkanbaltsarkanā karoga digitālajā versijā - mājaslapā www.musukarogs.lv. Ierakstīt savu vārdu karogā attālināti var no jebkuras vietas pasaulē. 

Apmeklētāji šajā dienā varēs arī aplūkot Jēkaba ielas namam veltītu izstādi “Saeimas ēkai – 150”, kas stāstīs par tā pārtapšanu no Vidzemes bruņniecības nama par parlamentu. Ekspozīcijā būs apskatāmi vēsturiski materiāli, dokumentu oriģināli un fotogrāfijas. 

Kā ik gadu parlamenta apmeklētāji varēs apskatīt Sēžu zāli, kur katru ceturtdienu deputāti sanāk uz sēdēm, kā arī Sarkano zāli, Dzelteno zāli, Balsošanas zāli, Viesu zāli un Balto zāli. Apskatot parlamenta reprezentācijas telpas, apmeklētājiem šajā dienā būs iespēja klātienē vērot oficiālo fotografēšanos, Saeimas priekšsēdētājas biedrei Inesei Lībiņai-Egnerei pulksten 12.30 tiekoties ar NATO Parlamentārās asamblejas prezidentu Paolo Alli (Paolo Alli) un pulksten 17.00 ar Eiropas Komisijas viceprezidentu Fransu Timmermansu (Frans Timmermans). Interesenti varēs aplūkot arī citas reprezentācijas telpas, kuras ikdienas parlamenta ekskursiju laikā nav pieejamas. 

Atvērto durvju dienā Saeimas viesi varēs piedalīties erudīcijas konkursā, kā arī saviem tuvajiem uz jebkuru vietu Latvijā bez maksas nosūtīt valsts karogam veltītu pastkarti. 

Turpinot informatīvi izglītojošos projektus, skolu jaunieši šajā dienā varēs iegūt informāciju par parlamenta īstenotajiem projektiem jauniešiem, tostarp skolu programmu “Iepazīsti Saeimu” un projektu “Jauniešu Saeima”. 

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai elektroniskā identifikācijas karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Apmeklētājiem jāievēro, ka Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Parlamentā nedrīkst ienest arī liela izmēra somas (lielākas par 55x36 cm) un mājdzīvniekus. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Valsts policijas un Saeimas darbinieku norādījumiem. 

Apmeklētājus lūdzam ierasties laikus. Ieeja Saeimas namā no Klosteru ielas puses, bet cilvēkiem ar kustību traucējumiem – pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses. Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits, tāpēc to plūsma var īslaicīgi aizkavēties.

 

Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā