Cilvēktiesību komisija virza likumprojektu par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldību

(27.09.2017.)
Galerija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 27.septembrī, lēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu par sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu pārvaldību. Tajā paredzēts nošķirt regulatora un sabiedrisko mediju pārvaldības funkcijas un izveidot jaunu institūciju – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (SEPLP).

“Sabiedriskajiem medijiem ir svarīgs jauns regulējums. Izstrādātais rāmis ir labs pamats, lai gan likumprojektā vēl nepieciešami uzlabojumi. Jaunais likums palīdzēs nodrošināt plašsaziņas līdzekļu neatkarību un stabilitāti. Sabiedriskajam medijam ir liela loma mūsu valsts drošības stiprināšanā un demokrātijas nodrošināšanā,” pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Piedāvātais Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums noteiks šo mediju pārvaldības, uzraudzības, finansēšanas, sabiedriskā pasūtījuma izstrādes un citus jautājumus. Tā mērķis ir nodrošināt sabiedrisko elektronisko mediju efektīvu un atklātu pārvaldību, neatkarību un atbildīgumu sabiedrības priekšā. Likumprojektā iezīmēta sabiedrisko mediju loma, akcentējot Latvijas demokrātiskās iekārtas un vārda brīvības stiprināšanu. Tāpat akcentēta mediju loma latviešu valodas un nacionālās kultūras kopšanā, kā arī citi būtiski mediju darbības pamatprincipi.

Plānots, ka SEPLP veidos deviņi locekļi. No tiem četrus ievēlētu Saeima, trīs izvēlētu Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome, bet pa vienam ieceltu Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, sabiedrisko mediju pilnvērtīgu funkciju īstenošanu demokrātiskā sabiedrībā garantē pastāvīgs, pietiekams un neatkarīgs publiskais finansējums. Līdz ar to likumprojektā paredzēta budžeta garantija, ka piešķirtais publiskais finansējums nevar būt mazāks kā iepriekšējā gadā. Tāpat likumprojektā risināts jautājums par peļņu: tā netiek izmaksāta dividendēs, bet gan izmantota sabiedriskā medija darbības nodrošināšanai, tai skaitā sabiedriskā pasūtījuma izpildei.

Komisijas sēdē deputāti, uzklausot Finanšu ministrijas pārstāvju sniegto atzinumu, aicināja veikt precizējumus par plānotā likuma ietekmi uz valsts budžetu. Sēdē piedalījās arī pārstāvji no Kultūras ministrijas, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Saeimas Juridiskā biroja, VSIA “Latvijas Televīzija” un VSIA “Latvijas Radio”.

Cilvēktiesību komisija lūgs Saeimu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumprojektu skatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157686376456911
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā