Lolita Čigāne: problēmas veselības un medicīnas jomā prasa tūlītēju risinājumu

(14.06.2017.)

„Finansējuma trūkums medicīnai, kas rezultējies katastrofālā ārstu trūkumā, prasa zibenīgu risinājumu. Paradoksāli, ka ieguldām milzīgu finansējumu ārstu izglītošanā, taču nespējam viņus noturēt Latvijā, kam viens no galvenajiem iemesliem ir nepietiekamie līdzekļi ārstu darba apmaksai,” trešdien, 14.jūnijā, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

Eiropas lietu komisija šīsdienas sēdē apstiprināja Latvijas nacionālās pozīcijas šonedēļ gaidāmajai Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padomes sanāksmei, kurā plānots pieņemt secinājumus par dalībvalstu virzītas un brīvprātīgas sadarbības veicināšanu starp veselības sistēmām. Tāpat ministru sanāksmē paredzēts apstiprināt padomes secinājumus par to, kā apturēt bērnu liekā svara un aptaukošanās pieaugumu.

Latvijā 2015./2016. mācību gadā liekā ķermeņa masa un aptaukošanās ir noteikta 21,7 procentiem bērnu, liecina bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums. Savukārt 2013./2014. gadā veiktais Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums rāda, ka liekais svars un aptaukošanās 11, 13 un 15 gadus vecu bērnu vidū aizvien pieaug. Salīdzinot ar 2010.gada datiem, būtiski pieaugusi liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatība, īpaši 11 un 13 gadus veciem skolēniem, deputātus informēja Veselības ministrijas pārstāvji.

Augsta bērnu liekā svara un aptaukošanās izplatība ir būtisks izaicinājumiem veselības nozarē daudzās Eiropas Savienības valstīs.

Ņemot vērā, ka bērni trešo daļu ikdienas pavada izglītības iestādēs, ir svarīgi skolās radīt veselību veicinošu vidi. Padomes secinājumu projektā tostarp iekļauts aicinājums dalībvalstīm politikas plānošanas dokumentos paredzēt pasākumus, kas izglītības iestādēs nodrošina brīvu vidi no visa veida mārketinga, kas neatbilst veselīga dzīvesveida pamatprincipiem. Tāpat tajā rosināts izstrādāt rīcības kodeksu, lai mārketinga pasākumi neveicinātu pārtikas produktu ar augstu enerģētisko vērtību, piesātināto tauku, transtaukskābju, pievienotā cukura un sāls daudzumu patēriņu.

Secinājumu projektā dalībvalstis arī aicinātas izstrādāt specifiskas uztura vadlīnijas bērniem un pusaudžiem, lai mazinātu liekā svara un aptaukošanās izplatību. 




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt