Saeima ar svinīgiem pasākumiem Rīgā un Rēzeknē atzīmē Neatkarības atjaunošanas dienu

(03.05.2017.)

Saeimas Prezidija locekļi un deputāti 4. un 5.maijā, piedaloties Latvijas valsts simtgades atklāšanas svinīgajos pasākumos Rīgā un Rēzeknē, atzīmēs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 27.gadadienu.

4.maijā svētku pasākumi sāksies pulksten 9.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Jēkaba katedrālē, savukārt pulksten 10.30 Saeimas namā notiks svinīgā sēde par godu Neatkarības atjaunošanas dienai, kurā uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Sēdē aicinātas piedalīties valsts augstākās amatpersonas, Augstākās padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ārvalstu diplomātiskais korpuss un starptautisko organizāciju pārstāvniecību vadītāji Latvijā.

Pēc svinīgās sēdes un tosta pie Saeimas nama notiks tradicionālā deputātu kopīgā fotografēšanās.

Pulksten 12.00 paredzēta svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa. Savukārt pēc tam Saeimas namā atzīmēs Baltā galdauta svētkus, un uz tiem aicināti Augstākās padomes deputāti, kuri 1990.gada 4.maijā balsoja par Neatkarības deklarācijas pieņemšanu. Baltā galdauta svētku mērķis ir svinēt šo „par” dienu, kurā tika pieņemts lēmums par Latvijas suverenitāti un Satversmes darbības atjaunošanu. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana - Latvijas valsts otrā dzimšanas diena - bija rezultāts konkrētu cilvēku neatlaidīgai rīcībai, drosmei un spējai uzdrīkstēties.

4.maija vakarā Neatkarības atjaunošanas dienas svinības turpināsies Rēzeknē, kur pirms 100 gadiem notika Latgales latviešu kongress. Tajā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un ka Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē. Svinīgajos pasākumos piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja, Prezidija locekļi un parlamenta deputāti.

Pulksten 19.00 Latgales vēstniecībā GORS notiks Saeimas rīkotais un Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltītais svētku koncerts, kuru atklās Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece. Diriģenta Māra Sirmā vadībā uzstāsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un ērģelniece Iveta Apkalna. Koncertā tiks atskaņoti komponista Pētera Vaska un Jāņa Aišpura skaņdarbi, savukārt pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Riharda Dubras oratorija „Marija”. Pēc koncerta Rēzeknes iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz Baltā galdauta svētkiem Festivāla parkā pie koncertzāles.

Tāpat Rēzeknē tiks prezentēta Latgales kongresam īpaši veltīta monēta, kuru Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pasniegs Saeimas priekšsēdētājai I.Mūrniecei un dzejniecei, publicistei un aktīvai Latgales sabiedriskajai darbiniecei Annai Rancānei.

Piektdien, 5.maijā, pulksten 10.00 par godu Latgales kongresa simtgadei Rēzeknes Vissvētākās Jēzus sirds katedrālē notiks ekumeniskais dievkalpojums. Pulksten 11.00 paredzēts svētku gājiens. Tā dalībnieki no katedrāles dosies uz laukumu Atbrīvošanas alejā 61, kur pulksten 11.30 tiks atklāts Latgales kongresa simtgadei veltītais piemineklis.

Pulksten 14.00 Latgales vēstniecībā GORS valsts augstākās amatpersonas atklās Latgales kongresa simtgadei īpaši veltītu plenārsēdi, kurā klātesošos uzrunās arī Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece.

Kongress un tā norišu programma ir viens no centrālajiem Latvijas valsts simtgades svinību atklāšanas notikumiem šajā gadā. Kongresa mērķis ir uzsvērt Latgales specifisko lomu Latvijas valsts veidošanā, akcentēt novada daudzšķautnainās identitātes un vērtības, izpētīt vēsturi un veicināt sabiedrības izpratni par to, kā arī apzināt latgaliešus visā pasaulē.

 

Mediju programma

Mediju ievērībai! Lai nodrošinātu iespēju atspoguļot mediju programmā iekļautos Rīgā notiekošos pasākumus, nepieciešama Saeimas izsniegta akreditācija.

Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, lūdzam pieteikties, rakstot uz e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

Mediju akreditāciju Rēzeknē notiekošajiem pasākumiem koordinē Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs.


Ceturtdiena, 4.maijs

9.00       Ekumeniskais dievkalpojums
Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē Jēkaba ielā 9.
TV, foto iespēja.

10.30     Saeimas svinīgā sēde
Saeimas Sēžu zālē Jēkaba ielā 11.
TV, foto iespēja. Mediju pārstāvjiem ierašanās līdz pulksten 10.15.
Lūdzam plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus ievērot apģērba etiķeti – uzvalks kungiem un lietišķs kostīms dāmām. 

11.00     Saeimas priekšsēdētājas tosts
Saeimas Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11.
TV, foto iespēja (īpaši tam paredzēti podesti).

11.30     Tradicionālā kopīgā fotografēšanās
Saeimas nama pagalmā.
TV, foto iespēja.

12.00     Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa
Laukumā pie Brīvības pieminekļa.
TV, foto iespēja. Mediju pārstāvju ierašanās līdz plkst.11.45.

19.00     Svinīgais svētku koncerts
Latgales vēstniecībā GORS, Rēzeknē, Pils ielā 4.

20.30     Rēzeknes pašvaldības rīkotie Baltā galdauta svētki pilsētas viesiem un iedzīvotājiem
Festivāla parkā pie Latgales vēstniecības GORS, kas atrodas Rēzeknē, Pils ielā 4.

 

Piektdiena, 5.maijs

10.00     Ekumeniskais dievkalpojums
Rēzeknes Vissvētākās Jēzus sirds katedrālē, Rēzeknē, Latgales ielā 88b.

11.00     Svētku gājiens
No Rēzeknes Vissvētākās Jēzus sirds katedrāles līdz pieminekļa vietas atklāšanai Atbrīvošanas alejā 61, Rēzeknē

11.30     Pieminekļa „Latgales kongresam 100” un laukuma par godu Latgales kongresa simtgadei atklāšana
Atbrīvošanas alejā 61, Rēzeknē.

14.00     Latgales Simtgades kongress – plenārsēde
Latgales vēstniecībā GORS, Rēzeknē, Pils ielā 4.


Sestdiena, 6.maijs

10.00     Latgales Simtgades kongress
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 61.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 21.jūlijā